Çin’de Kolektif Kırsal Yaşam Alanı

Çinli firma "gad", Çin’in Dongziguan köyü için çağdaş, uygun fiyatlı konutlar tasarladı.

Bu ödüllü proje, Çin’deki büyük kentleşme süreci içinde kentlerin, kırsal alandaki iş gücünü ve kaynaklarını sömürmesine ve Çin’de artan kent – kır eşitsizliğine dikkat çekiyor. Proje, Hangzhou bölgesinin Dongziguan köyündeki 50 hane için 15.300 m²’lik alanda uygun fiyatlı konut alanı tasarlamayı amaçlıyor.

Bu proje, komün yerleşmelerinin ön plana çıktığı geleneksel Çin mimarisinden esinlenerek yapıların oluşturduğu formu bir avlu şeklinde organize ediyor. Altı evden oluşan her bir küme, ortalarında yer alan birer avluyu çevreleyerek ortak bir yaşam alanı oluşturuyor ve kolektif yaşamın temelini şekillendiriyor.

Proje, Çin’deki komünal yaşam tarzının göz önüne alınmadığı uygun fiyatlı konut projelerine de bir tepki niteliğinde. Planların hazırlanması sürecinde sürecinde mimarlar öncelikle, yaşam tarzları ve demografik yapı hakkında bilgi almak amacıyla farklı ailelerle bir araştırma yürüttü ve daha sonra bu araştırmadan elde edilen ortak istek ve verilere dayanarak planlar hazırlandı.

 

Alanın önceki arazi düzeni ile karşılaştırıldığında arazi tasarrufu, avlu alanı büyüklüğü ve mahremiyet seviyesi gibi koşullar önemli ölçüde iyileştirildi. “Birimlerden kümelenmeye, kümelenmelerden köye” şeklindeki büyüme formu, geleneksel antik Çin mimarisindeki grup yerleşmelerinin formu ile de tutarlılık gösteriyor.

Geleneksel çift eğimli çatı, asimetrik ve dairesel olarak geliştirildi. İnşaat malzemeleri ağırlıklı olarak farklı desenlerde inşa edilmiş gri ve beyaz tuğlalardan oluşuyor. Tasarımda, en iyi ısınma ve havalandırma performansını sağlamak için tuğla, çelik ve camın en verimli kullanım şekilleri araştırıldı. 24 mm’lik tuğla duvar, su geçirmez kaplama ve içi boş cam ile donatıldı. Çatı çıkmaları, yağmurlu bir bölge olan Hangzhou’nun yerel mimarisinden yola çıkılarak tasarlandı.

Bölge sakinleri taşındıktan sonra yapılan araştırmalar, projenin yaşam kalitesi açısından olumlu sonuçlar verdiğini gösteriyor. Proje, kaliteli ve uygun fiyatlı konut sağlamanın yanı sıra kırsal alanların canlanması için bir fırsat sunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın