16. Venedik Bienali’nde İrlanda’daki Kırsal Pazar Meydanları Yeniden Canlanıyor

Altı genç İrlandalı mimar ve tasarımcının küratörlüğünü yaptığı Free Market, önemi azalan kırsal pazar meydanlarını sosyal, politik, kültürel alışverişin ve toplumsal birlikteliğin merkezi olarak yeniden değerlendirmeyi amaçlıyor.

Free Market, her üç kişiden birinin kasabada yaşadığı İrlanda’daki 5.000 kişiden az nüfuslu küçük kasabalara odaklanıyor. Sergi, bu kasabalardaki pazar meydanlarının tarihi gelişimini, çeşitliliklerini yansıtarak yerleşmelerin kendisine has kimliklerini keşfediyor.

16. Venedik Mimarlık Bienali teması olan “Freespace” bağlamında oluşturulan Free Market, gerçek bir pazar meydanı olarak işlev görecek, insanlar bu alanda toplanma, buluşma, duraklama, sergilenen eserlerle etkileşime geçme ve fikir alışverişinde bulunma faaliyetlerini gerçekleştirecek.

Küratörlerden Miriam Delaney, “İrlanda’daki kasabaların karşılaştığı zorlukların çoğu, dünyadaki kırsal kasabalarda yaygın. Venedik’teki dünya sahnesine İrlanda kasabalarını sunarak, uluslararası bir bağlamda kırsal kasabaların dayanıklılığı konusunda çok htiyaç duyulan bir diyalogu başlatabileceğimizi umuyoruz.” diyor.

2018 Venedik Bienali sonrasında Free Market, ülke çapında küçük kasabaları gezmek için 2019’da İrlanda’ya dönecek, hikayeler ve katılımcılar toplayıp bu yolda gelişmeye devam edecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın