OMA’nın Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki İlk Projesi Tamamlandı

Açılışı yapılan proje, Dubai'nin genişlemekte olan sanat merkezi Alserkal Avenue'de bulunuyor.

Proje, 2016 Dubai Sanat Haftası’nda, tipik endüstriyel mekan boyutlarında, “concrete” adıyla anılan dört tane deponun, esnek bir etkinlik mekanına dönüştürüleceği şeklinde duyurulmuştu.


Fotoğraflar: Mohamed Somji

Concrete‘in mimari dili projenin iki farklı özelliğini sergiliyor: Bir tarafta OMA’nın bilindik yarı geçirgen cephesi, diğer tarafta Alserkal Avenue binalarını görsel olarak çevredeki diğer depolardan ayıran koyu beton spreyle kaplanmış eğik hacimler. İç mekandaki 600 m²’lik alan ise, yüksek tavan, açık ve kapalı alan etkinliklerinde kesintisiz bir deneyim yaşanmasına imkan veren hareketli duvarlar gibi mimari elemanları barındıran özelliklere sahip.


concrete korunmuş ve yeniden tasarlanmış bir depo koleksiyonu 

OMA’nın kurucusu Rem Koolhaas: “Dubai, çalışmalarımızda derin etkisi olan şehirlerden birisi ve bu özel yapı buradaki ilk girişimimiz olduğu için çok mutluyum. Biz burada concrete ile yeni bir form sunmuyoruz; bunun yerine mevcut yapıya bir sanat kurumuyla sızmayı başardık. Bu yapı tamamen Dubai’de üretildi, bir yabancı ideali değil ve bence bu önemli.” diyor.


iç mekan farklı konfigürasyonlara imkan veren yüksek tavan ve hareketli duvarlara sahip

Açılışın; Dubai’nin bu gelişen sanat semtini canlandıracak, büyük ölçekli sanat sergisi, sempozyum, konferans, konsept moda sunumu, film gösterimi gibi etkinliklere ilgi çekmesi bekleniyor. Alserkal Avenue’nin kurucusu ve sahibi Abdelmonem Bin Eisa Alserkal: “Son on yılda Alserkal Avenue, Birleşik Arap Emirlikleri’nin kültür ve sanat sahnesiyle kurduğu organik bağlarla büyüdü ve gelişti. Concrete‘nin takdimi bölgenin kültürel ilerlemesinde yeni bir kilometre taşını işaret ediyor” diyor.


Öncü proje, Birleşik Arap Emirlikleri’nde esnek, adapte edilebilir mimarinin ilk defa kullanılmasıyla damgasını vuruyor


iç mekan, 4 adet hareketli duvarla birlikte esnek bir plan düzenine sahip


geçirgen cephe tamamen kapalı gösteriliyor


“Concrete”in dış yüzeyi Office for Metropolitan Architecture (OMA) tarafından tasarlandı

Etiketler

Bir yanıt yazın