Mimar Balyan Ailesinin Anıt Mezarı Tamamlandı

18. ve 19. yüzyılda hassa mimarı olarak Osmanlı Devleti tarafından yaptırılan birçok mimari esere imzasını atan Balyan Ailesi için yaptırılan anıt mezar 1 Ekim'de açıldı.

Ermeni Mimarlar Derneği (HAYCAR) ve Hraç ve Hagop Kırmızıyan kardeşlerin girişimi ve destekleriyle Bağlarbaşı Surp Garabet Ermeni Mezarlığı’ndaki Balyan Ailesi’ne ait mezarlar yenilendi. 

Balyanlar’a “yarattıkları görkemli eserlere yaraşır” bir Anıt Mezar fikri, yaşamını Fransa’da sürdüren Hraç Kırmızıyan tarafından ortaya atıldı. Projenin önderliğini ve tüm koordinasyonunu mimar Kevork Özkaragöz üstlendi. Anıt Mezar için Ermeni Mimar ve Mühendisler Derneği HAYCAR çatısı altında 6 ayrı proje sunumu değerlendirildi ve Tavit Aynalı’nın projesi üzerinde fikir birliğine varıldı.Uygulamanın mühendislik işleri ise Nazar Binatlı tarafından gerçekleştirildi.

HAYCAR mimarlarından Tavit Aynalı tarafından tasarlanan anıt mezarda Balyanların eseri olan Beşiktaş Meryemana Kilisesi’nin Horan (Sunak) bölümünden ilham alınmış. 6 metre genişlik ve 6 metre uzunluğundaki anıt mezar, girişte üç metrelik tek parça mermerden sütunlar, arkada ayrı bir grup sütun ve üzerine yerleşecek kubbe ile kemerden oluşuyor. Arka bölümde yer alacak blok mermerlerde, Ermenice olarak Balyan Ailesi’nin eserleri yazıyor. Diğer tarafta ise, Osmanlı Tuğrası yer alıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın