İstanbul Hava Kontrolü Ödül Aldı

İstanbul Yeni Havalimanı (İYH) Hava Trafik Kontrol Kulesi ve Teknik Binası, 370 proje arasından "2016 Uluslararası Mimarlık Ödülü"ne layık görüldü.

İstanbul Yeni Havalimanı (İYH) Hava Trafik Kontrol Kulesi ve Teknik Binası, 370 proje arasında yapılan değerlendirme sonucunda “2016 Uluslararası Mimarlık Ödülü”ne layık görüldü.

Chicago Athenaeum: Mimarlık ve Dizayn Müzesi ve Mimari Sanat Tasarımı ve Kentsel Araştırmalar Avrupa Merkezi tarafından düzenlenen yarışmanın ödülleri Atina’da sahiplerini buldu.

Yarışmanın bu yılki büyük ödülünü İYH, Hava Trafik Kontrol Kulesi ve Teknik Binası ile kazandı.

İYH’nin 2015 yılında açtığı yarışma sonucu Türk-İslam kültürünün ve İstanbul’un kültürel mirasının önemli motiflerinden lale çiçeğinden ilham alınarak yapılan, Pininfarina ve AECOM imzasını taşıyan tasarım aldı.

Dünyanın dört bir yanından gelen 370 proje arasında yapılan değerlendirme sonucunda İtalyan mimar ve eleştirmenlerin oluşturduğu jüri tarafından layık görülen ödülü Atina’da düzenlenen törende İGA Havalimanları İnşaatı Üst Yöneticisi (CEO) Yusuf Akçayoğlu, Pininfarina ve AECOM yöneticileri ile birlikte aldı.

Öte yandan 43 ülkeden 132 yapı tasarımlarıyla ödüle layık görüldü.

“Bu ödülle gururumuz daha da arttı”

İGA Havalimanları İnşaatı Üst Yöneticisi Yusuf Akçayoğlu, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, İstanbul Yeni Havalimanı ile birçok yönden ilklere imza attıklarını belirterek, bu yapının, dünyaca ünlü tasarımlarıyla birlikte Ferrari’nin de tasarımcısı olarak bilinen Pininfarina’nın uzmanlığıyla yakında İstanbul’un simgelerinden biri haline geleceğini söyledi.

Yapının, Türkiye’nin ve bölgenin kalkınmasını hızlandıracak havalimanının estetik olarak da ne kadar çağının ötesinde olduğunu ortaya koyduğunu dile getiren Akçayoğlu, şunları kaydetti:

“2015 yılı Mayıs ayında temeli attığımız günden bugüne yaşadığımız gelişmelerin bir devamı olarak bu ödülle gururumuz daha da arttı. Dünyayı şaşırtmaya devam eden havalimanı projemizle daha pek çok ödülü Türkiye’ye kazandırmayı umuyoruz. Kulemizin temelini Ekim ayı içerisinde atmayı ve 2017 yılının ilk yarısından önce de tamamlamayı planlıyoruz.”

Dünyanın en prestijli tasarımlarını geride bıraktı

Dünyanın en büyük ve en kapsamlı global mimarlık ödülleri programı olan Uluslararası Mimarlık Ödülleri, her sene gökdelenler, ticari binalar, şehir planları, rezidanslar ve gayrimenkul projelerini yüksek standartlı tasarım mükemmelliği, inşası, planlaması, sürdürülebilirlik özellikleri değerlendiriyor ve köprüler, havaalanları, restorasyon alanları başta olmak üzere pek çok alandaki en iyi uygulamaları ödüllendiriyor.

İYH Hava Trafik Kontrol Kulesi ve Teknik Binası da bölgenin kültürel mirasını, estetiği ve işlevselliği bir araya getirme başarısıyla öne çıkıyor.

2004 yılından beri düzenlenen bu prestijli tasarım yarışmasının jürisi dünyaca ünlü mimarlardan oluşuyor.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın