Yarışmayla Yapılamayan Manisa Belediyesi Hizmet Binası Projesi Tanıtıldı

Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı iki yarışmanın uygulanamamasının ardından Emre Arolat tarafından tasarlanan yeni proje tanıtıldı.

Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından Eski Garaj yerine yapılacak olan Manisa Büyükşehir Belediyesi Yeni Hizmet Binası Kültür ve Yaşam Merkezi Projesi, ‘Eski Garaj Yeni Proje’ adlı toplantıyla tanıtıldı. ‘Eski Garaj Yeni Proje’ adıyla Eski Garaj yerine yapılacak olan Manisa Büyükşehir Belediyesi Yeni Hizmet Binası Kültür ve Yaşam Merkezi Projesi’nin tanıtım toplantısında konuşan Başkan Cengiz Ergün, “Projemizde yok, yok. Bu projede insan odaklı her şey var” dedi.

Yeni Hizmet Binası Projesi ile ilgili 2011 yılında proje yarışması başlattıklarını hatırlatan Başkan Ergün, “Tükiye’nin sayılı mimarlarından oluşturulan jürimiz nezdinde 110 projenin katılımıyla bu arsa üzerinde çeşitli projeleri tanıma fikrine sahip olmuştuk. 2012’de Büyükşehir Kanunu’nun çıkmasıyla bazı prosedürler, zaman itibarıyla seçimlerin yaklaşması nedeniyle bu yatırımın yeni büyükşehir sürecinde yapılmasının uygun olacağını düşündük. İyi ki de böyle yapmışız. Başkanlığımız nezdinde başlattığımız çalışmalar, ön avan hazırlıkları ve Manisa’mızın en az 500-600 bin nüfusa ulaşacağını da göz önünde bulundurarak önümüzdeki 15-25 yıl sonrasının da kapasitesini karşılayacak, hizmet verecek binasını yapmak için, tadilat ve revize planlamasını düşünerek ve ihalelerini de yaparak bugün bu projeyi sizlerle paylaşmanın gururunu ve mutluluğunu yaşamaktayım. En baştan bugüne kadar emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Danışmanım Mimar Azmi Açıkdil’e, Etüt ve Projeler Dairesi Başkanım Müge Kuğu’ya ve projeye damgasını vuran Türkiye’nin en iyi mimarlarından Emre Arolat’a teşekkür ediyorum” dedi.

“Pek çok yerel yönetime örnek olacak bir proje”

Başkan Ergün’ün konuşmasının ardından proje müellifi Mimar Emre Arolat kürsüye davet edildi. Manisa için önemli bir projeye imza attıklarını ifade eden Arolat, “Manisa’da aslında çok örnek bir iş yapılıyor. Gerçekten çok açık, şeffaf ve olabildiğine katılımcı bir süreçten geçildi. Büyükşehir Belediyesi’nin çok önemli katkıları oldu. Genellikle belediye yapıları kentin dış bölümlerine kaydırılır. Manisa’da devlet yapısı yerine olumlu yönde şaşırarak ilerledik. Dünyadaki pek çok yerel yönetime örnek olacak bir projedir bu. Umarım belirli sürede bu proje tamamlanır, önü açık olur ve Manisa’ya faydalı bir yer olur” dedi.

“Manisa yaşayan bir kent”

Projeyi hazırlama sürecinde Manisa’nın demografik yapısı, ekonomisi, tarihi ve kültürel zenginliği ile gelişme durumu gibi kriterleri göz önünde bulundurduklarını ve detaylı bir araştırma yaptıklarını vurgulayan Mimar Emre Arolat, “Manisa yaşayan bir kent. Biz bundan çok etkilendik. Ben ilk defa büyük bir mutlulukla gördüm ki kendiliğinden güzel kullanılan yerler var” dedi. Projenin şekillenme aşaması, ticari ve sosyal donatılarının çizimi gibi süreci davetlilere anlatan Arolat, Manisa’nın AVM gibi kapalı yapılar yerine daha çok açık, herkesin içine girebileceği yaşam alanlarında vakit geçiren bir kent olduğunu söyledi.

“Proje dünyada simge olacak”

Manisa Büyükşehir Belediye Hizmet Binası tasarlamasında yükselme yerine yayılmayı, betonlaşma yerine yeşilliği önemsediklerini aktaran Arolat, yolun karşı tarafındaki üst geçidin yerine daha kullanışlı bir üst geçit tasarladıklarını da dile getirdi. Projede yaklaşık 1500-1600 kapasiteli otoparkın da mevcut olduğunu ifade eden Arolat, projenin halkın her zaman kullanacağı bir proje olacağının altını çizdi. Projede Kent Müzesi’nin de yer alacağı, Manisa Spil Dağı ve dağdaki endemik bitki popülasyonu gibi kentin tüm potansiyellerinin anlatılacağı bir merkezin de olacağını belirten Arolat, “Bu proje çok önemli bir simge olacak. aynı zamanda bu kent müzesi biraz belediyenin de faaliyetlerini anlatabileceği bir yer. Bu durumda çok iddialıyız. Bu yapı inşa edildiğinde Türkiye’ye örnek olacak” diye konuştu.

Sanatın, kültürün, ticaretin ve hayatın iç içe olduğu bir proje ürettiklerini de sözlerine ekleyen Arolat, pazarın olmadığı zamanlarda pazar kurulacak bölgenin de park alanı olarak kullanılabileceğini söyledi. Arolat, “Bu proje, bu yıl Almanya’nın Berlin kentinde düzenlenecek olan Dünya Mimarlık Festivali’nde sergilenecek ve belki de dünyanın en prestijli mimarlık ödüllerinden bir tanesi olan Arcaid Ödülleri’nde kamu kurumları dalında finale kaldı” dedi.

Etiketler

3 yorum

  • omer-yilmaz says:

    Şu haberlen birlikte okunmalı: “Yılan Hikâyesinin de Ötesine Geçen Bir Proje Elde Etme Süreci: Manisa Belediyesi” http://bit.ly/2aEWVQP

  • omer-selcuk-baz says:

    EAA nın yeni ürettiği işin büyüklüğü ve programı muhtemelen yarışmadakinden farklı, öyle görünüyor..

    Yinede önceki jüri çalışmalarında bulunmuş bir üye olarak söyleyebilirim ki;
    Kerem Piker ve ekibinin 100 küsür öneri içinden yarışmayı kazanan işi birçok açıdan oldukça iyiydi.

    Yarışmada kazanan önerinin belediyenin taleplerine cevap verebilecek hem açık alanlarda hemde kapalı alanlarda esneme potansiyelleri vardı. Bu anlamda değişen Büyükşehir programına ve açık alan işlevlerine rahatlıkla uyum sağlayabilirdi.

    EAA üretimi projenin de yadsınamaz kaliteleri olduğu görünüyor. Üretildiğinde önemli bir değer oluşturacağı da aşikar.

    Ancak anlamakta zorladığım konu neden tüm talepleri karşılayabilecek güçlü bir yarışma projesi birincisi varken başka çözümler aranır ki?

    Bu anlamda sadece tasarım üzerinden bakacak dahi olsak Yarışmanın yadsınamaz bir gücü olduğunu kanıtlıyor bu süreç.

  • mehmet-karadeniz says:

    Emre Arolat’ın bu işi,n içinde yer alması ne kadar etik sorusunu sormak gerek. Yarışmalarda ortaya çıkan bir emek var ve herkesin değil ama emre arolat’ın buna saygı duymasını beklemek herkesin hakkı. Benim takıldığım nokta bu oldu nedense. Belki detaylarda başka şeyler vardır tabi bilemiyorum.

Bir yanıt yazın