Torun Center: Bir Kent Suçu Örneği

Torun Center, Mecidiyeköy’deki tek afet toplanma bölgesi olan Ali Sami Yen Stadı’nın arsası üzerinde yükseliyordu. Projeye yargının dur demesine rağmen küçük oyunlarla inşaatına devam etti.

İstanbul’un ulaşım ağı üzerinde ve önemli merkezlerden biri olan Mecidiyeköy-Şişli hattı gökdelen, rezidans ve alışveriş merkezi cenneti durumunda. Bu sürecin başlaması Turgut Özal dönemine denk geliyor. Bu dönemde başlatılan “Turizm Amaçlı Plan” tadilatlarıyla Mecidiyeköy betonlaşmaya açıldı. AKP dönemiyle birlikte ise, bu süreç daha da hızlandı. Bölgede yapı yasağı olan yerler, yüksek yoğunluklu ve çok katlı yapılarla dolduruldu.

Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, bu süreci şu sözlerle anlattı: “Karayolları arazisine Zorlu Grubu, Likör fabrikası ve Ali Sami Yen Stadına Torunlar tarafından yapılan devasa AVM ve rezidanslarla kente yönelik hukuksuzluk ve yağma süreci zirve yaptı.”

TORUNLAR’IN KAT OYUNU

İş cinayetinin yaşandığı Torun Center da, TOKİ eliyle Torunlar-Kapıcıoğlu ortaklığına verilen ve Mecidiyeköy’de yaşayan vatandaşların depremde toplanma yeri olan Ali Sami Yen Stadı arsasında yükseliyor. Açılan davalar sonucunda, Torun Center’ın imar planlarında bodrum katların emsale dahil edilmediği, böylece de inşaat hakkını yüzde 80 arttırdığı tespit edilmiş ve yürütmeyi durdurma kararı verilmişti. Ancak, projede yapılan çeşitli düzenlemelerle inşaat devam etti.

ŞEHİRCİLİK İLKELERİ KATLEDİLEREK YÜKSELİYOR

Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, meslek örgütleri ve demokratik kuruluşların tepkilerinin, yargının aldığı yürütmeyi durdurma ve iptal kararlarının bu süreci durdurmaya yetmediğini ve “kent suçu” niteliğindeki inşaatların şehircilik ilkelerini ve yaşam alanlarını katlederek yükselmeye devam ettiğini ifade etti.

Mimar Emre Arolat tarafından tasarlanan Torun Center üç bloktan oluşuyor. 160 metre yüksekliğinde olan iki konut kulesi 42 kat, ofis kulesi ise 36 kat olacak. Satış fiyatları 580 bin-3 milyon 900 bin dolar. Toplam 1 milyar TL yatırım tutarına sahip projenin 2014’te tamamlanması hedefleniyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın