Arkitera E-Bültenleri

Email adresiniz yeterli
E-Bülten Arşivi

Haberler

Bu sayfanın PDF görüntüsünü alBu sayfayı yazdırBu sayfayı arkadaşına gönderBu sayfayı rapor et

Arkitera'dan

Toplam 1106 haber 32 sayfada yayınlanmıştır.
Bu sayfada 1. haberden 35. habere kadar olanlar gösterilmektedir.
Kredi Sektörü Mortgage Kanunları ile Savaşta (9 Mayıs 2008)İpotekli konut finansman sistemi Mortgage’ın, konut krizinde üstlendiği önemli rol nedeni ile daha zorlu denetlemeler ile karşı karşıya kalma olasılığı, yoğun bir karşı kampanya sürecini başlattı. ABD Merkez Bankası (FED), sermaye sağlayıcılar tarafından yapılan istismarları engellemek için hazırladığı yeni düzenlemeleri tamamlaması ile birlikte, bankacılar, mortgage brokerları ve konut sektörünün diğer kesimleri tarafından eleştiri yağmuruna tutuldu.
İTÜ Mimarlık Bölümü NAAB “Substantial Equivalency” Belgesi Almaya Hak Kazandı (9 Mayıs 2008)NAAB ekibinin 29 Nisan 2008 tarihinde gerçekleştirdiği son değerlendirme toplantısında, İTÜ Mimarlık Bölümü’nün, uluslararası eşdeğerlilik belgesi olan “Substantial Equivalency” belgesi almaya hak kazandığı belirtildi. NAAB “substantial equivalency” belgesi, İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Lisans ve Mimarlık (tezsiz) Yüksek Lisans Programlarının, ABD de NAAB tarafından akredite edilen mimarlık lisans ve mimarlık yüksek lisans programlarına eşdeğer olduğu anlamı taşıyor.
Ben van Berkel’in Amerika’daki İlk Büyük Ölçekli Projesinin İnşaatına Başlanıyor (9 Mayıs 2008)Möbius Evi’nin tamamlanmasının onuncu yıldönümünde Ben van Berkel’in New York’taki son tasarımı, aynı zamanda UNStudio’nun Amerika’daki ilk büyük ölçekli projesi olan Five Franklin Place’in inşaatına başlanıyor.
Taşkışla’da “Ölçek1/1” Adlı Çalışma Kapsamında Üretilen "Deneyim Mekanı Tasarımları" Sergilendi (9 Mayıs 2008)İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nde Mimari Proje 2 kapsamında gerçekleştirilen “Ölçek1/1” adlı 3 haftalık çalışmada üretilen 18 adet “Deneyim Mekanı” ilk olarak 03 Nisan 2008'de Taşkışla avlusunda kokteyl eşliğinde sergilendi.
"Sentetik Malzemeler Olmaksızın Modernizmin Varlığından Söz Edebilmek Mümkün Değil" (8 Mayıs 2008)İngiltere’deki seçmenlerin, ülkenin belli bölgelerinde yapılan kısmi yerel seçimle belirlediği yeni Londra Belediye Başkanı ve Belediye Meclisi’nin göreve başlamasının üzerinden henüz bir hafta geçti. Düzenlenen seçim sonucunda, Londra’nın seçimle iş başına gelen ilk belediye başkanı olan Ken Livingstone da oldukça popüler olarak geçirdiği 8 yılın ardından koltuğunu Muhafazakar Parti’nin Türk asıllı adayı Boris Johnson’ı devretmek zorunda kaldı.
Meslek Odalarından Karayolları Arazisi'ne İlişkin Ortak Bildiri (7 Mayıs 2008)TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi ve Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nin, 06 Haziran 2007 tarihinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nca hazırlanan ve Özelleştirme Yüksek Kurulu’nca onaylanan 1/5000 ölçekli planın iptali ve öncelikle yürütmesinin durdurulması talebi ile açtığı davanın sonuçlanmasının ardından ortak bir bildiri yayınladı.
Tarihe Tanıklık Etmiş Meydanlar (6 Mayıs 2008)Bir kentin merkezi sayılan meydanlar, diğer kentsel mekan elemanları olan cadde ve sokak ağlarına göre, sosyal yaşamın daha fazla yansıtıldığı alanlar olma özelliğini taşıyor. Kullanıcının duygusal deneyim yaşadığı fiziksel ve psikolojik fonksiyonu olan bu alanlar, kullanıcıyı cadde ve sokaklardaki akıştan uzaklaştırıp koruma sağlayarak bir nevi özgürlük olanağı yaratıyor ki dünyadaki pek çok meydan Özgürlük Meydanı olarak anılıyor.
Kültürel Mirasın Koruyucusu Eğitimdir Diyen Küçük Büyük Gönüllü Yürekler Bir Arada... (5 Mayıs 2008)Sahip olduğumuz tarihi ve kültürel mirasın umarsızca yok edildiği bir dönemde mimarlar, öğretmenler, farklı kuruluşlar ve mimarlık öğrencilerinin doğa ve kültür varlıklarının araştırılması, korunması, bilginin genç kuşaklara aktarılması, çocuklarda kentlilik bilincinin oluşturulmasına yönelik çalışmaları ve çabaları küçük bütçeler ama gönüllü yürekler ile devam ediyor. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını’nı geride bıraktığımız bu günlerde, İTÜ Mimarlık Fakültesi “Çocuk ve Tarihi Çevre Çalışmaları” konulu bir toplantıya ev sahipliği yaptı.
Güneş Pilleriyle Enerji Elde Etmek Artık Çok Daha Ucuz (2 Mayıs 2008)Yeni Zelanda Massey Üniversitesi Nanoteknolojik Malzemeler Araştırma Merkezi’nden Dr.Wayne Campbell, 10 yıllık bir araştırmadan sonra, bugün kullanılan silikon esaslı güneş pillerinin onda biri fiyatına elektrik elde etmeye imkan tanıyan yeni bir güneş pili teknolojisi geliştirdi.
Miami Sanat Müzesi’nin Yeni Binası Yöre Halkıyla Birlikte Şekillendiriliyor (2 Mayıs 2008)Miami Sanat Müzesi MAM’ın yeni merkez binası için geliştirdikleri projede Jacques Herzog ve Pierre de Meuron, ziyaretçileri bahçeden uzaklaştıran görkemli bir strüktür oluşturmak yerine geniş, gölgeli bir veranda ve ana binanın genişletilmiş çatısının altında yer alan bir meydan tasarladı.
Zorlu Grubu: "Hukuka Saygılıyız" (2 Mayıs 2008)Zorlu Yapı Yatırım AŞ Genel Müdürü Levent Ergül, Danıştay 6. Dairesi’nin Zincirlikuyu Karayolları arazisi imar planının yürütmesini durdurma kararı nedeniyle yaptığı açıklamada, “Hukukun üstünlüğüne inanıyoruz” dedi. Ergül, Zorlu Yapı Yatırım AŞ’nin, açılmış davalara rağmen 800 milyon dolarlık arazi bedelini 30 Mayıs 2007 tarihinde Özelleştirme İdaresi’ne peşin olarak ödediğini vurguladı.
XI. Ulusal Mimarlık Ödülleri Sergisi ile İlgili Mimarlar Odası Genel Merkezi'nin Açıklaması (1 Mayıs 2008)"1988 yılından beri 11 dönemdir gerçekleştirilen, Türkiye’nin gelenekselleşen az sayıdaki mimarlık sergi ve ödül programlarından biri olması ve güncel mimarlık üretimini yansıtmayı amaçlayan “sergi”nin her zaman “ödül”den öncelikli tutulması konularının, Oda’nın benimsediği ilkeler açısından yeniden vurgulanması gerektiğini düşünmekteyiz. Çünkü, bir süredir, sergiye katılım şartlarında açıkça ifade edilmiş gerekliliklerin yerine getirilmemiş olması nedeniyle, Seçici Kurul değerlendirmesine sunulamayan eserler konusunda spekülatif bilgiler / bilgilendirmeler kamuoyunda yer bulmaktadır..."
Brian Dyches'la Uluslararası Trendler ve Perakendede Dünya Çapında Büyümenin Çarpıcı Yolları (1 Mayıs 2008)Eczacıbaşı VitrA, perakende tasarımcısı Brian Dyches’ı, 29 Nisan Salı günü düzenlediği özel bir etkinlikte mimarlarla buluşturdu.
"Tasarımın Üç Hali" (1 Mayıs 2008)İstanbul Modern Sinema’da, 2 Mayıs - 1 Haziran 2008 tarihleri arasında Tasarım Kentleri sergisine paralel olarak "Tasarımın Üç Hali" başlığıyla, grafik, mimari ve animasyon tasarımını konu edinen filmler, ücretsiz olarak gösterime sunulacak.
Yalıtım Sektörü Başarı Ödülleri Sahiplerini Buldu (1 Mayıs 2008)Yalıtım sektörünün önemli ve prestijli organizasyonlarından Yalıtım Sektörü Başarı Ödülleri, 25 Nisan 2008 tarihinde Yıldız Teknik Üniversitesi Hisarüstü Tesisleri’nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu.
Has - nbbj Projesi ile Yenilenen Swissotel Grand Efes İzmir Açıldı (1 Mayıs 2008)TC Emekli Sandığı’nın 2006’da özelleştirme kapsamında sattığı Büyük Efes Oteli, Has - nbbj’in yenileme projesi sonrası “Swissotel Grand Efes İzmir” adıyla hizmete açıldı.
"İnşaat Sektörünü Zan Altında Bırakacak Açıklamaları Yadırgıyoruz" (1 Mayıs 2008)İMSAD İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan "Ekonomide her olağandışı durumda inşaat malzemesi üreticilerinin fiyat artışı ile suçlanması ve fırsatçı olarak nitelenmesi ya da gösterilmek istenmesi büyük bir haksızlıktır" dedi.
Dokuz Eylül Üniversitesi XI. Mimarlık Fakültesi Haftası (1 Mayıs 2008)Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından, bu yıl 11. si düzenlenen “Mimarlık Fakültesi Haftası” 29 Nisan - 02 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştiriliyor.
BETONART, İlkbahar Sayısıyla Gündeme Farklı Bir Bakış Açısı Sunuyor (30 Nisan 2008)Betonla üretilmiş özgün örnekler ile her sayısında konuk editörlerin ele aldığı temalarla mimarlık pratiğine ve kuramına yeni okumaların sunulduğu BETONART dergisinin İlkbahar sayısı çıktı!
Mimarlık ve Tasarım Dünyasını Nerelerden Takip Ediyoruz? (30 Nisan 2008)Günümüzde, kişisel ya da kurumsal pek çok blog yayınlanıyor. Bazıları gerçekten çıkış amacına uygun olarak bir günlük mantığında hazırlanırken bazıları ise kolay bir web sitesi hazırlama yöntemi olması sebebiyle kullanılabiliyor. Kelime anlamı ise İngilizce’deki "web" ve "log" kelimelerinin birleşmesinden oluşan weblog kavramının zamanla yaygınlaşmış hali. Tarihçesine bakarsak 1999 yılından Blogger’ın bu hizmeti vermesiyle hayatımıza giriyor, sonrasından 2003 yılından Google’ın satın almasıyla giderek yaygınlaşıyor. Günümüzde Blogger dışında Wordpres, Yahoo 360 gibi blog yazılımları da bulunuyor.
Fatih Belediyesi’nde Hızlı Hizmet Sunumuna Yönelik Bilişim Faaliyetleri Hızla Sürdürülüyor (30 Nisan 2008)Fatih ilçesinin Belediye Başkanı Mustafa Demir, bu kez farklı ve başarısı başbakan tarafından ödüllendirilmiş bir hizmet projesi ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin konuğuydu.
Sedad Hakkı Eldem I: Gençlik Yılları (30 Nisan 2008)20. yüzyıl Türk mimarisinin önemli ustalarından Sedad Hakkı Eldem, doğumunun 100., ölümünün 20. yılında, 2 sergi ve 2 kitap aracılığıyla Osmanlı Bankası Müzesi’nde (OBM), anılıyor. 30 Nisan - 30 Ağustos 2008 tarihleri arasında gerçekleştirilenen “Sedad Hakkı Eldem I: Gençlik Yılları” başlıklı ilk sergi, ünlü mimarın yaşamının ilk 24 yılına odaklanıyor.
Yatırım Bankacılığı Kurallarının Değişmesi İçin Çağrı (29 Nisan 2008)ABD Merkez Bankası (FED) başkan yardımcısı Don Kohn’ın 17 Nisan 2008 tarihinde yaptığı açıklamaya göre, denetleyiciler gelecekte yatırım bankalarını genel borç oranlarını düşürmeye teşvik edecek bir koşul olarak uzun vadeli borç ile sermaye temini konusunda zorlayabilir.
TMMOB Mimarlar Odası 41. Dönem Merkez Yönetim Kurulu Görev Dağılımını Yaptı (29 Nisan 2008)18 - 20 Nisan 2008 tarihleri arasında Ankara’da yapılan TMMOB Mimarlar Odası 41. Dönem Genel Kurulu’nda seçilen Merkez Yönetim Kurulu, 28 Nisan 2008 günü yapılan ilk toplantısında 2008 - 2010 döneminde görev alacak isimleri belirledi.
Ulaşılması Zor Standartlar (29 Nisan 2008)“Binaların ve diğer konstrüksiyonların güvenli kabul edilebilmesi için sahip olması gereken minimum özellikleri içeren bir kurallar dizisi” olaran tanımlanan bina yapım kuralları, dünyadaki niteliği açısından değerlendirildiğinde Türkiye için pek tanıdık bir kavram değil. Dünyada ise birçok ülkede “building regulations” veya “building codes” adı altındaki inşaat kuralları, mimarları -özellikle de kendi ülkeleri dışında projeleri olan mimarlık ofislerini- oldukça zorluyor.
Pamukkale’de İstikamet Şaşmasın! (28 Nisan 2008)Mimarlar Odası Denizli Şubesi Başkanı Süleyman Boz, UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu)'nun "yeterlilik" kararı ve yargıya intikal eden son kurul kararlarının değiştirilmesi girişimlerine yönelik olarak kaleme aldığı “Pamukkale’de İstikamet Şaşmasın!” başlıklı yazısında şu ifadelere yer verdi...
Expo Real 2008 Yeni Bir Sergi Salonu ile Genişliyor (25 Nisan 2008)Daha fazla alana ihtiyaç duyan Expo Real, toplam yedi sergi mekanı bulunan, 74.000 m² büyüklüğünde yeni bir sergi salonu ile genişliyor. Böylece, fuarın uluslararası katılımcılarından gelen yoğun istek kısmen de olsa etkili olmayı başarıyor. 11. Uluslararası Ticari Gayrimenkul Fuarı, 6 – 8 Ekim 2008 tarihleri arasında Münih’te gerçekleşecek. Münih Fuarı yönetim kurulu üyesi Eugen Egetenmeir, “Expo Real uluslararası kapsamını genişletmeye ve sektörde yeni piyasalar ve yatırım trendleri ile yer bulmaya devam ediyor. Fuar, yalnızca Almanya, İngiltere ve Hollanda gibi talebin sabit kaldığı piyasaları değil, Rusya’yı, Baltık Cumhuriyetler’i, Orta ve Doğu Avrupa’yı da kapsıyor.
Avrupa'nın İkinci Büyük Limanına Sahip Bir Elmas Kenti: Antwerp (25 Nisan 2008)Belçika’nın kuzeybatısında bulunan ülkenin ikinci büyük kenti, 16. ve 17. yüzyıllarda Avrupa’nın ticaret merkezi olarak altın çağını yaşayan Antwerp, aynı zamanda Avrupa’nın ikinci büyük liman kenti. Gücünü Avrupa’nın ikinci büyük ırmağı olan Scheldt Nehri’nden alan kent, başkent Brüksel’e yalnızca 35 km uzaklıkta bambaşka bir dünya. Kuzey Denizi'ne açılan nehir, kıyısına gemilerin ve tankerlerin girmesi için oldukça elverişli. Limana giden yollardaki kamyon trafiği ve limana paralel yoldaki trafik yoğunluğu limanın potansiyeli hakkında da bilgi veriyor. Çok eski tarihlerden itibaren özellikle limanıyla Avrupa’nın sanat ve ticaret merkezlerinden birisi olan kent 15. yy’da politik sebeplerle limanın kapatılmasının ardından eski günlerindeki kimliğini yitirmiş.
GYODER, Real Vienna’da Türkiye’deki Gayrimenkul Sektörünü Tanıtacak (24 Nisan 2008)GYODER’in ev sahipliğinde düzenlenen “Türkiye’de Gayrimenkul Sektörünün Durumu ve Gelişimi” konulu panelde Türk gayrimenkul sektörünün potansiyeli ve yatırım imkanları yabancı yatırımcılara anlatılacak. Orta ve Doğu Avrupa’nın en büyük ve önemli gayrimenkul ve yatırım fuarı REAL VIENNA 27-29 Mayıs tarihleri arasında Avusturya’nın başkenti Viyana’da kapılarını açıyor.
Çocuklar Mimarcılık da Oynar (24 Nisan 2008)Günümüzde pek çok ülke tarafından “Dünya Çocuk Günü” adıyla gerçekleştirilen ve çocuklar arasında ortak duygular oluşmasını, ulusların barış içinde yaşama özlemlerinin pekişmesini amaçlayan etkinliklerin ilk örneği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye genelinde düzenlenen çeşitli etkinliklerle 79. kez kutlandı. Çok sayıda kurum tarafından desteklenen bu önemli bayram, çocuklarda kentlilik bilincinin gelişmesine yönelik yapılacak çalışmalar için de önemli bir araç olabilir.
Tersane İşçilerine Barınma Alternatifi: Urban.annex (22 Nisan 2008)Boğaçhan Dündaralp, 09 Nisan 2008 Çarşamba günü, İTÜ Konut Araştırma ve Eğitim Merkezi’nin düzenlediği "Olasılıklar Dünyası Olarak İstanbul'da 'Kentsel Barınma' Alternatifleri" başlıklı konuşmasında üç farklı projesini tanıtmıştı. Bu projelerden biri olan Urban.annex’i Boğaçhan Dündaralp ve sosyolog Pelin Tan, Tuzla tersanesinde çalışan işçilerin barınma ihtiyacını karşılamak için geliştirmişler. Çalışmaları sırasında, İstanbul Bilgi Üniversitesi Tarih Bölümü’nden Aslı Odman’dan da kaynak ve danışmanlık konusunda destek alan Dündaralp ve Tan, Urban.annex'le Bauhaus Awards 2008’e de katılıyorlar.
Tasarımın Serüveni (22 Nisan 2008)İstanbul Modern'in, Londra Tasarım Müzesi işbirlğiyle gerçekleştirdiği Tasarım Kentleri sergisi 22 Nisan 2008 Salı günü yapılan basın toplantısıyla tanıtıldı.
Sic Transit Gloria* (21 Nisan 2008)Jean Nouvel 2008 Pritzker Mimarlık Ödülü’nü kazandı. Bu bir sürpriz değildi. Sürpriz olmaması, Pritzker’in zaten iyi bir konuma sahip biri için şeref verici olarak kabul edilmesini kolaylaştırıyor. Pritzker, Nobel Ödülleri gibi, onaylanmış seçimlere güven veriyor. Nouvel’in yapıları kesinlikle yüksek kaliteli tasarım örnekleri. Kendi kıvamında güzel binalar tasarlıyor. Kim aksini söyleyebilir ki? Pritzker bize şunu hatırlatmaya çalışıyor ki; kabul edilen güzellik ölçütü sınırlarına yakınlık içinde - ya da belki durumunda- olan güzel yapıların tasarımı, mimarlığın esas amacı. İnsanlar etrafı çevrili mekanlara ihtiyaç duyuyorlar ve beden ve ruhun ihtiyaçlarını karşılayacak ya da en azından, zaten bildiğimiz şeyler hakkında bize güven verecek şekilde mekanlar tasarlamak mimarlara bağlı. Nouvel zaten bildiğimiz şeylerin sınırları içinde hakim olarak çalışıyor.
Ticari Amaçlı Gayrimenkul Harcamaları Düştü (21 Nisan 2008)Uluslararası piyasalarda yaşanan dalgalanmanın İngiltere’yi de etkilemesi ile birlikte, 2008’in ilk çeyreğinde Avrupa’da ticari amaçlı gayrimenkul harcamalarında üçte bir oranında düşüş yaşandı. CB Richard Ellis tarafından yapılan araştırmanın 18 Nisan Cuma günü açıklanan sonuçlarına göre, bu yılın ilk çeyreğinde Avrupa yatırımlarının toplam devri 37 milyar Euro oldu. Geçtiğimiz yılın son çeyreğinde bu rakam 58 milyar Euro idi.
Tasarım olarak şehirler (21 Nisan 2008)Birkaç aydan bu yana Cihat Burak Retrospektifi ile modernliğin en şahsi ve en mizahi yorumlarından birini ağırlayan İstanbul Modern, kısa bir aranın ardından modernizme dair bambaşka bir zaman ve mekânın sorularını masaya yatırıyor.
Toplam 1106 haber 32 sayfada yayınlanmıştır.
Bu sayfada 1. haberden 35. habere kadar olanlar gösterilmektedir.
Takvim
<<Mayıs 2008>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.

Ürün Tanıtımı