Zeytin Ağacını Çepe Çevre Saran Ev

MVRDV tarafından tasarlanan, Rotterdam'ın batısında özel bir konut olan Casa Kwantes'in mekan kurgusu bir zeytin ağacının etrafında şekilleniyor.

Binanın sokağa bakan yüzündeki beyaz tuğla opak duvar, hem belediyenin tanımladığı imar düzenine uyulmasını hem de işverenin istediği mahremiyet hissini yeterince sağlıyor.


Fotoğraflar: Ossip van Duivenbode

Sokağa bakan duvar üzerindeki girintili bir geçitten karanlık giriş holüne, sonra da konutun aydınlık yaşam alanlarına ulaşılıyor. 

Mekana maksimum gün ışığı ulaşmasını sağlayan, avlunun etrafını saran şeffaf yüzeyler konutun odak noktası olan zeytin ağacını da kucaklıyor.

Salonun omurgasını, misafir tuvaletini, mutfak dolaplarını ve kileri gizleyen uzun ahşap bir dolap oluşturuyor. Giriş kattaki zemin kaplaması avluya doğru uzanarak açık havada ikincil bir yaşam izlenimi veriyor.


Zemin Kat Planı

MVRDV’nin kurucu ortaklarından Jacob van Rijs, ana tasarım kriterlerini şu şekilde özetliyor:

Eğimli cam her iki seviyedeki iç cephe boyunca bir odadan diğerine sürekliliğini koruyarak kesintisiz bir manzara oluşturuyor. Görsel bağlantıya ek olarak, dış balkon da bir mekandan diğerine kolaylıkla geçme fırsatı yaratıyor.


1. Kat Planı

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın