Zaha Hadid Architects’ten Çin Kırsalına Okul Projesi

Zaha Hadid Architects (ZHA), Jiangxi Eyaletindeki 12 köye hizmet verecek Lushan İlköğretim Okulu'nun tasarımında kullanılan stratejileri açıkladı.

Önerilen ilkokul, Jiangxi Eyaleti’nin başkenti Nanchang’ın 160 km kuzeybatısındaki 120 çocuk için bir eğitim enstitüsü olacak. Okul, yaklaşık 1800 nüfuslu 12 köye hizmet edecek. Tasarımda, inşaat süresini en aza indirmek ve gerekli yapı elemanlarının sayısını azaltmak için endüstriyel robot teknolojisi kullanılacak.

Kampüs, sadece okul binasını değil, aynı zamanda tonozlu tasarımıyla çevresindeki kırsal alanlara doğrudan bağlanan yatakhane ve yardımcı binaları da içeriyor. Nehire doğru açılan parabolik tonozlar, okulun değişen programlarına göre esneyebiliyor veya birbirleri ile kesişebiliyor. Merkezde yer alan uzun avlu, okulun ana sirkülasyon ve oyun alanı görevini üstleniyor. 

Tonozlu sınıflar, manzara ve doğal ışık koşulları için en uygun noktalarda yer alıyor. Konsollar, sınıfları tropik iklime sahip Jiangxi’nin güneşinden koruyor ve eğitim alanlarını manzaraya doğru genişleterek öğrenme ortamını çeşitlendirip interaktif bir hale dönüştürüyor.

İnşaat süresinin en aza indirilmesi ve uzak lokasyonuna taşınması gereken ayrı yapı elemanlarının sayısının azaltılması için ZHA, endüstriyel bir robot tarafından yerinde hazırlanabilen, sıcak telle kesilmiş köpük kalıpta varil ve parabolik kalıplar oluşturuyor.

Üç tarafı suyla çevrelenen bir yarımadada yer alan ve kuzeyinde tarım alanlarının sınır oluşturduğu okul, 50 yıllık taşkın seviyesinin beş metre üzerinde eğimli bir arazide yer alıyor. Çevresindeki peyzajda yer alan açık öğretim alanları ve spor tesisleri, aynı zamanda okulu selden korumak için doğal bir su havzası olarak da hizmet veriyor. 

Etiketler

Bir yanıt yazın