Yürütmeyi Durdurmadan Sonra Likörde İptal Kararı

Yürütmeyi durdurmadan sonra Likör'de iptal kararı TMMOB Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi'nin Likör Fabrikası arazisi plan değişikliğiyle ilgili açtığı davada, İstanbul 6. İdare Mahkemesi iptal kararı aldı.

Kararda tescilli eserlere zarar verildiği, imar yönetmeliğine aykırı hareket edildiği gibi gerekçeler sunuldu.

TMMOB Mimar lar Odası’nın Şişli Mecidiyeköy’de bulunan tarihi tescilli Likör Fabrikası arazisi 1/5000 Ölçekli Plan değişikliği için İBB’ye karşı açtığı davada, İstanbul 6. İdare Mahkemesi kararını açıkladı. Mahkeme, söz konusu plan değişikliğinde tarihi fabrika arazisinde tescilli yapılara zarar verildiğini, imar yönetmeliğine, planlama tekniklerine ve şehircilik ilkelerine aykırı hareket edildiğini belirterek söz konusu plan değişikliğini iptal etti. Söz konusu plan değişikliği yapılan “Ticaret Alam”nda otel, rezidans, çok katlı AVM’ler, yüksek yapılı iş merkezleri yapılacağı belirtilmişti.

‘KORUMA KURULU GÖRÜŞÜ ALINMADI

Mimarlar Odası tarafından açılan davada, emsal değeri üçe çıkarılan ve serbest yapılanma koşulları bulunan plan değişikliğinin daha önce iptal edilen ve yürütmeyi durdurma verilen planlarla aynı yüksek yapılaşma koşulları ve yoğunluk artırıcı işlev değişikliğine gidildiği belirtilmişti. Ayrıca yargılama konusu işlemin İstanbul 2 No’lu Koruma Kurulu’nun görüşü olmadan hukuka aykırı tesis edildiği, şehircilik ilkelerine ve kamu yararına aykırı olduğu ifade edilmişti. TOKİ tarafından onaylanarak İBB tarafından 2011 yılında kabul edilen plan değişikliğine Mimarlar Odası dava açmış, aynı mahkeme bodrum katlarının emsale dahil edilmediği, tescilli eserlere zarar verdiği, yapılaşma yoğunluğu getirdiği ve şehircilik ilkelerine uyulmadığını belirten Mimarlar Odası‘nı haklı bulmuş ve Mayıs 2013 yılında yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Yoğun tartışmalara neden olan ancak 2012 yılında yıkılan Cumhuriyet tarihinin en önemli miraslarından Likör Fabrikası’nın yerinde bugün TOKİ Emlak Konut GYO ile Viatrans-Meydanbey Ortak Girişimi’nin ortak hazırladığı projeyle rezidans diareler yapılıyor. Söz konusu tarihi fabrika arazisiyle ilgili Şehir Plancıları Odası’nın açtığı bir dava da halen devam ediyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın