Yükselen Su Seviyesi Tehdidi Altındaki Kentlere Dair Öneri: “Oceanix City”

Kar amacı gütmeyen OCEANIX, MIT Okyanus Mühendisliği Merkezi, BIG-Bjarke Ingels Group, dünyanın ilk esnek ve sürdürülebilir yüzen şehir topluluğu için proje önerisi getirdi: "Oceanix City".

Birleşmiş Milletler merkezinde, “Sürdürülebilir Yüzen Şehirler” başlığında düzenlenen üst düzey yuvarlak masa toplantısında, yükselen deniz seviyesi ve kıyı şehirlerinin tehdit altında olmasına dair fikir ve çözümleri paylaşmak için uzmanlar, kaşifler, deniz mühendisleri ve bilim insanları bir araya geldi.

2050 yılı itibariyle, dünyanın büyük şehirlerinin %90’ı deniz suyunun yükselmesi tehditi ile karşı karşıya. Bu tehdit, kıyı kentlerinin büyük bir çoğunluğundaki evleri ve altyapıları tahrip ederken kıyı erozyonu ve selden etkilenen milyonlarca insan yer değiştirecek.

OCEANIX’in Kurucusu ve CEO’su Marc Collins Chen, insanların su altındaki yaşamla uyum içinde yüzen şehirlerde yaşayabileceklerini söylüyor:

Bu teknoloji denizdeki ekosisteme zarar vermeden su üzerinde yaşamamızı sağlıyor. Hedefimiz sürdürülebilir yüzen şehirlerin tüm kıyı bölgelerine uygun olmasını sağlamak. Bu yerleşim yerleri zenginlerin ayrıcalığı olmamalı.

Oceanix City

10.000 kişilik Oceanix City, zaman içinde organik olarak büyümek, dönüşmek ve uyum sağlamak üzere tasarlanmış. 2 hektarlık modüler mahalleler, gündüz ve gece boyunca yaşamak, çalışmak ve bir araya gelmek için karma kullanım alanı olan, 300’e yakın kişinin yaşadığı kendine yeten topluluklar yaratıyor. Mahallede inşa edilmiş tüm yapılar düşük ağırlık merkezi oluşturmak ve rüzgara karşı koymak için 7 katın altında tutuluyor. Her bina gölgeli iç mekanlara ve kamusal alanlara sahip, bu konfor ve düşük soğutma maliyetleri sunuyor.

Kamusal tarım, her platformun kalbi, sakinlerin paylaşım kültürünü ve sıfır atık sistemini benimsemelerine olanak tanıyor. Deniz seviyesinin ve platformların altındaki Biorock yüzen resifleri, deniz yosunu, istiridye, midye, tarak ve istiridye tarımı suyu temizliyor ve ekosistem yenilenmesini hızlandırıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın