Yeşil Alan Vadedilen Arazide AVM Yapılacak

Üsküdar Belediye Başkanı AKP’li Hilmi Türkmen’in yerel seçimde ‘yeşil alan’ olarak vaat ettiği bölgeye ilişkin, plan değişikliği yapıldı. Alana 3 yeni AVM kurulması planlanıyor.

İstanbul’un Üsküdar ilçesi Mimar Sinan Mahallesi’ne ilişkin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikliği askıya çıkartıldı. Plan değişikliğiyle birlikte yerel seçimde Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’in ‘yeşil alan’ olarak vaat ettiği eski belediye binası ve çevresine AVM’ler kurulacak. Değişiklikle birlikte bölgeye, iş merkezleri, ofis, büro, çarşı, çok katlı mağazalar, alışveriş merkezleri, yönetim binaları, banka ve finans kurumlarının inşa edilmesi öngörülüyor.

Plan değişikliğine ilişkin, kent davalarını yakından takip eden Avukat Onur Cingil, Üsküdar Belediyesi’nin CHP’li Meclis üyesi Nezih Küçükerden, Mimarlar Odası Anadolu I. Büyükkent Bölge Temsilciliği Yönetim Kurulu üyesi Aysel Can Ekşi ve Üsküdar esnaflarından Onur Güler BirGün’e konuştu. Avukat Cingil, planda bölgeye üç AVM’nin kurulacağına dikkat çekerek, önceden sosyal ve kültürel alan olan parsellerin ticaret alanı ilan edildiğini aktardı. Cingil, “Planın öngördüğü AVM’lerin, birincisi Mihrimah Sultan Camii’nin yakınında, ikincisi belediyenin eski binasının olduğu alanda, diğeri ise Ahmediye Meydanı’nda olacak. Emlak Çarşısı’nı yıkacaklar. Üstelik yıkım için hiçbir anlaşma yok. Riskli alan ilan edilmesi ve kamulaştırma da yok. Belediyenin neden böyle bir plan hazırladığını anlayamıyoruz” diye konuştu.

Değişikliğin yurttaşları mağdur edeceğinin altını çizen Cingil, “Sanki bölgede yurttaşlar yaşamıyormuş gibi plan yaptılar. AVM’lerin olduğu alanlarda yaşayan insanlar bir nevi sürgün edilecek. Apartmanda oturan insanlara, ‘Biz iş merkezi yapacağız, size de dükkân vereceğiz’ diyorlar” ifadelerini kullandı.

Halka farklı İBB’ye farklı

Üsküdar esnaflarından Onur Güler, belediyenin projeyi halka farklı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’ne farklı aktardığına değindi. Plana itiraz edeceklerini aktaran Güler, “Bizim bulunduğumuz Emlak Çarşısı bu planla yıkılıyor. Yerine AVM yapılıyor. Bu çarşıda 193 esnaf var ve bu insanlar mağdur olacak. Üsküdar Belediyesi’nin billboardlarında gösterdiği planla, bu plan birbirinden farklı” dedi. Güler, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’in seçim öncesi alanın yeşil alan olacağını ve otopark olarak kullanılacağına ilişkin sözlerini hatırlatarak şöyle devam etti: “2006’dan beri hep aynı projeyi ufak değişiklikler ile önümüze getiriyorlar. Bıktık artık. Biz davayı kazanıyoruz, tekrardan plan yapıyorlar. Üsküdar Belediye Başkanı seçim döneminde bambaşka bir proje çıkarttı. ‘Burayı yeşillendireceğiz, altına da otopark yapacağız’ demişti. Şimdi ise AVM’ler kurulacak. Dava açacağız.”

Planlamaya aykırı

CHP’li Meclis üyesi Nezih Küçükerden, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı’nın planlama ilkelerine aykırı olduğunu vurgulayarak, “Bu plan mevcut nüfusun artmasına neden olacak. Dolayısıyla planlama ilkelerine aykırı. Üsküdar esnafını saf dışı bırakıyorlar. Kamu yararından bahsediyorlar, ama nasıl bir kamu yararı çözemedik. Eski belediye binasının olduğu alandaki iş merkezleri yıkılacak” şeklinde konuştu.

‘Altın değil, Üsküdar’ın taşı da toprağı yakut’ demişti

Üsküdar Belediye Başkanı AKP’li Hilmi Türkmen, geçen yıl yaptığı açıklamada, metro ve Avrasya tüneli gibi büyük projelerin Üsküdar’ı ‘cazibe merkezi’ yaptığını ifade etmiş ve “İstanbul’un taşı toprağı altın diyorlar ya, Üsküdar’ın da taşı toprağı yakut. Raylı sistemler ve Çamlıca Camii Üsküdar’daki emlak fiyatlarını artırdı. Çamlıca civarındaki arsa fiyatları yüzde 300-500 civarında arttı. Bu projeler hizmete geçtikten sonra da Üsküdar’daki emlak fiyatları yeniden yüzde 30-40 düzeyinde artacak” demişti.

Etiketler

Bir yanıt yazın