YERce Mimarlık’ın Tasarımı İSMOB 2015 Mobilya Fuarı’nda “En İyi Stant” Ödülü Aldı

YERce Mimarlık'ın Yataş Enza Home için tasarladıkları stant, CNR Expo merkezinde düzenlenen ISMOB 2015 Fuarı'nda "En İyi Stant" ödülüne layık görüldü.

Tasarımda “nefes” anahtar kelimesiyle yola çıkan YERce Mimarlık genellikle tekrar eden refleksleri ters yüz etmeyi amaçlamış. Fuar ortamlarının algıyı yoran “yoğun” mekanlar olduğunu söyleyen mimar “fuarı gezen bir ziyaretçinin, hem stantların yan yanalığından, hem de stantların kendi içindeki yoğunluğundan dolayı, algı zindeliğinin düştüğünü ve kendini bir parça rahatsız hissettiğini” de sözlerine ekliyor. 

Proje önerisi “nefes” kavramından hareketle;

  • “yoğun” ve “ağır” a karşı “seyreltik” ve “hafif” bir yapı
  • “köşeli” ye karşı “organik” bir form
  • “kapalı” ya karşı “açık” bir cephe
  • “tek seferlik” e karşı “çok seferlik” bir malzeme

kriterleri ile oluşmuş.

Nail Egemen Yerce’nin sözleriyle; “Malzeme seçiminde bütçenin kısıtlılığı zorlayıcı olabilecekken bizim için son derece ilham veren bir duruma dönüştü. Çok seferlik kullanıma uygun yapısıyla ve Shigeru Ban’dan aldığımız ilhamla tasarımın daha başlarında üzerinde karar kıldığımız masuralar (paper tubes), iç- diş ilişkisine yenilikçi bir bakış açısı getirdi; algıyı yormadan ve görsel bağları koparmadan sınırları tanımlayan öğelere dönüştü.”

Etiketler

Bir yanıt yazın