Yenikapı Projesi’nde 3 İsim Finale Kaldı

Yenikapı Transfer Noktası ve Arkeopark Alanı projesinde juriden eşit puan alan, Atelye 70 + Cellini Francesco + Insula Architettura E Ingegneria, Cafer Bozkurt Mimarlık + Mecanoo Architects, Eisenmann Architects + Aytaç Architects finale kaldı.

Aralarında Prof. Dr. Süha Özkan, Mimar Sinan Genim, Prof. Dr. Enzo Siveiero ve Prof. Dr. Michael Sorkin’in de bulunduğu seçici kurulun İstanbul Metropolitan Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezinde düzenlediği değerlendirme toplantısının ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş basın mensuplarına açıklama yaptı.

42 grubun davete katıldığını ve bunlardan 9’unun değerlendirildiğini kaydeden Başkan Topbaş, ”Metro istasyonun yapılacağı bölge İstanbul’un 8 bin 500 yıllık geçmişi olduğu belirtilen ve önemli arkeolojik bulguların ulaştığımı önemli bir merkez. Bu nedenle bölgeyi sadece bir metro düğüm noktası olarak değil aynı zamanda bir müze olarak düşündük. Projeye davetle katılan çalışmalarda gördüğümüz kadarıyla bu yönde hazırlıklar yapılmış” şeklinde konuştu.

Başkan Topbaş, çalışmaların mükemmel derecede hazırlandığını ifade ederek, ”Uluslararası alanda söz sahibi olmuş insanların eserleri şu anda sergilenmekte. 3 proje değerlendirme elimizde kalacak. Bu 3 proje ele alınarak belediyemiz uygulanabilirliği üzerinde karar vererek bir çalışma yapacak. İstanbul için çok önemli bir nokta, Marmaray ve Maslak projelerini de dikkate alırsak bir an önce yapılması gereken bir İstasyon” dedi.

İstasyon ve müzenin Yaklaşık 2 milyon civarında yerel ve yabancı turistin geleceği bir alan olacağı belirten Başkan Topbaş şöyle devam etti:
”Trafik ve ulaşım açısından bir düğüm noktası. Deniz ve metro açısından önemli bir alan olmasının yanı sıra tarihi bir liman olması da değerini arttırıyor. Bugün 3 proje uygulanabilirliğe en uygun olanı belirlenecek. Daha sonra aralarında bir seçimde yapılabilir ya da bir miks yapılabilir. Birinci, ikinci, üçüncü diye bir ayrım yok önemli olan ugulanabilirliliğidir. Jüri bugün üç projeyi belirleyecek ve bilgi verecek. 300 milyon civarında bir proje yatırımı olacak. Ayrıca bir biyolojik artıma tesisi kurma arzumuz var. Şu anda ön arıtma sistemi yerini 2,5 milyon insanın atık sularını temizleyecek bir tesisi açmak istiyoruz. Bir de Yalı mahallesi ile ilgili halkı mağdur etmeden turizmi destekleyecek bir çalışmayı Fatih Belediyesiyle birlikte çalışacağız.”

Jürinin karar vermekte zorlandığını seçimler sonucunda 3 proje sahibi eşit puan alarak Büyükşehir Belediyesi’ne önerildi. Atelye 70 + Cellini Francesco + Insula Architettura E Ingegneria, Cafer Bozkurt Mimarlık + Mecanoo Architects, Eisenmann Architects + Aytaç Architects juriden eşit puan alarak finale yükseldi.

Etiketler

3 yorum

  • alaaddin-sadikoglu says:

    sununları video şeklinde izleyebileceğimiz veya sunum paftalarının görsellerine ulaşabileceğimiz bir adres var mı?

  • ozkan-karababa says:

    Seçilen üç projeden bir tanesini hazirlamış olan atölye70 in kurucusu Huseyin Kaptan dır.

    Hüseyin Kaptan, ilk kuruldugu yillarda IMP -Istanbul Metropolitan Planlama- nin başında bulunmuştur. Bu göreve gelmesinde Istanbul Büyük Şehir belediyesi başkanı Topbaş ın yakın arkadaşı olmasının önemli bir etken olduğunu söylemek çok yanlış olmaz.

    IMP de başkanlık yaptığı yıllarda Hüseyin Kaptan, İstanbul da yapılması planlanan uluslarası davetli kentsel dönüşüm projelerini organize etmesi için, bu yarışmanın jüri üyesi Suha Özkan ı görevlendirmişti.

    Hüseyin Kaptan ın bu yarışmaya katılmış olmasını doğru bulmuyorum. Yarışma organizasyonun da bu konuda yeterince hassas davranmadığını düşünüyorum.

  • emine-merdim-yilmaz says:

    Fotoğraflar elimize ulaştı bazı eksikler var maalesef, tamamlayıp yayınlayacağız.

Bir yanıt yazın