Yaşam Döngüsünü Kutlayan Geçici Bir Ev

ALS teşhisi konulmuş bir kullanıcı için tasarlanan geçici ev, dostları da sürecin içine katarak, tamamlanmak üzere olan bir yaşam döngüsünde umuda odaklanıyor.

Refuge II, Wim Goes Architectuur tarafından tasarlanan geçici bir yapı. Altına otomobilin park edildiği saçak, eve adapte edilebilecek bir hacim olduğundan, Refuge II’ye dönüştürülmek için seçilmiş. Projenin önemli bir amacı, herhangi bir fiziksel ayırıcının olmadığı bir mekân yaratmak; fakat daha da kritik bir noktası var: Mekânın zihinsel olarak da iletişim kurulabilir olması. Wim Goes Architectuur, inşa sürecini mevsimlere bölerek anlatıyor:

İlkbahar:

ALS (Amyotrophic Lateral Sclerosis) teşhisi konulmuş müşterimiz, bizden evini hastalığın gelecek evrelerine adapte etmemizi istedi. Ergoterapist ile konuştuktan sonra, hastalığın hızlı seyreden doğasından ötürü, kaybedecek fazla zamanımız olmadığını biliyorduk.

Mekânı kullanacak olan ALS hastalığına yakalanmış kişinin hastalıktan kurtulma umudu olmasa dahi; arkadaşlık, yardımlaşmak, bir grubun parçası olmak ve aktif olarak sürece dahil olmak için her zaman umut vardı. Bunları sağlamak için mimarlığı nasıl kullanabiliriz diye düşündüğümüz noktada, “Neden binayı arkadaşlar ve aile ile beraber, herkesin çocukluğundan bildiği malzemeleri kullanarak inşa etmeyelim?” dedik. Saman ve kum, kokusu ve hatırasıyla, çocuklukta oynadığımız oyun alanlarına götürdü.

Yaz:

100’den fazla arkadaş ve aile ferdi Refuge II’nin yapım sürecine dahil oldu. Daha komplike işler ya profesyoneller tarafından ya da onların gözetiminde yapıldı. Bütün inşa sürecine; içeceklerin, şarabın ve lezzetli yiyeceklerin servis edildiği, yaşamı kutlayan bir atmosfer hâkim oldu.

Sonbahar:

Sürece katılan herkes Refuge II’ye kendine özgü bir katkıda bulundu. Bu durum zihinsel bir rahatlama yaratarak projenin odağını “hastalık” olmaktan çıkarıp “umut ve gelecek”e dönüştürdü.

Kış:

Refuge II artık kullanılmaz olduğu an her şeyin sökülerek dağıtılması planlandı. Projenin %83’ünü oluşturan samanlar ve kumlu toprak, bahçeye serpilecek. Sponsorların sağladığı teknik elemanlar geri teslim edilecek. Cam, metal, ahşap geri dönüşüme gönderilecek.

Projenin en önemli kısmı ise tüm kullanılan somut sermayenin üstünde bir de insan sermayesinin var olması idi. Ritüel ve yaşam döngüsü böylece tamamlanmış oldu.

Fotoğraflar:Filip Dujardin 

Etiketler

Bir yanıt yazın