Yarışmaları Şablon Projeler mi Kazanıyor?

Adana Ticaret Odası Hizmet Binası Ulusal Mimari Proje Yarışması'nın ödül töreni ve kolokyumu 17 Temmuz'da Adana'da yapıldı. Katılımın yüksek olduğu yarışmanın kolokyumunda yarışmalarda tekdüzelik ve şablon projelerin üretimi konusu masaya yatırıldı.

Tören, yarışmada ödül alan tüm projelerin gösterildiği tanıtım filmiyle başladı. Açılış konuşmasını yapmak üzere sahneye çıkan Adana Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, mevcut binanın yetersiz olduğundan, yeni hizmet binası inşa kararından ve yarışma açmaya nasıl karar verildiğinden bahsetti. Adana Mimarlar Odasıyla ulusal yarışma açma konusunda birlikte çalıştıklarını belirtti. Projenin uygulanması konusunda da; 1,5 yıl içerisinde inşaatın bitip, binanın açılmasını hedeflediklerini söyledi.

Mimarlar Odası Adana Şubesi Başkanı Bekir Kamışlı açılış konuşmalarına devam etti. Adana’da daha önce açılmış yarışmalardan ve bu binanın da yarışma süreciyle belirlenmesinden memnuniyetini belirtti. ATO’yu projenin belirlenmesi için yarışma yolunu seçtiği için tebrik etti.133 projenin yarışmaya katıldığını ve bu durumdan tatminkarlığını vurguladı.

Açılış konuşmalarına Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü devam etti. Konuşmasında belediyelerin mimarlarla beraber çalışması gerektiğininden söz etti.

Ödül töreni kazanan proje temsilcilerinin ödüllerini almasıyla başladı. Asıl jüri üyelerinden salonda bulunan sırasıyla Cana Bilsel, Celal Abdi Güzer, Feride Önal ve Namık Erkal plaketlerini aldılar. Sonrasında yedek ve danışman jüri üyelerine plaketleri verildi.

Birincilik ödül sahibi Erkan Erdoğan ile proje sunumları başladı. İkincilik ödülünün sahibi Bora Örgülü ve Didem Altun’nun birlikte yaptığı sunumdan sonra 3. ödüle layık görülen projenin sunumu için Doğan Türkkan sahneye çıktı.

Soru cevap kısmından önce yarışmanın katılımcı sayısından memnun olduklarını, bunun jüri seçimi ile doğru orantılı olduğundan bahsedildi. Cana Bilsel, kentlerin niteliğinin artması için yarışmaların öneminden söz etti. Katılımcı sayısından da projelerin kalitesinden de memnun olduklarını söyledi. Sonrasında, Abdi Güzer, yarışma sürecinde, mimarlık pratiğini de sorguladıklarını belirtti. Son zamanlarda gözlemlediği yapı dilinde klişeleşme olduğundan bahsetti. Yer’den bağımsız üretilen projelerin problemlerinden ve mimari projelerde şablonlaşmayı aşmak gerektiğininden söz etti.

Törendeki kolokyum kısmının tamamını videolarda bulabilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın