WAF Ödülleri’nde Halk Oylaması Todor Proeski Abidesi’nden Yana

Makedonya, Üsküp merkezli tasarım stüdyosu Syndicate tarafından tasarlanan Todor Proeski Abidesi, başarıları ve sahip olduğu toplumsal saygınlıktan ötürü onursal vatandaş olarak adlandırılan hümanist pop ikonu, şarkıcı Tose Proeski'ye adanmış.

İnişli çıkışlı bir tepeye oyularak inşa edilen yapı, Makedonium Anıtı ve şehitlik gibi önemli tarihi SİT alanlarına oldukça yakın bir konumda yer alıyor. Birleştirilmiş park alanları ve kontrolsüz ancak zarif bir şekilde yeşil alanlarla bütünleşen çatı, ziyaretçilere açık alanda ve bina üzerinde özgürce dolaşma imkanı tanıyor. Sınır niteliği gören beyaz istinat duvarları ve topolojiye adeta gömülmüş izlenimi veren merdivenler, camdan küple kesişen yekpare beton yapıya hacim kazandırıyor.

İçeriye taban seviyesinden gittikçe alçalan bir rampayla giriliyor ve tavan penceresi iç mekanın doğal yollarla aydınlatılmasını sağlıyor. Çelikten oluşan ve camla kaplanan bina iskeleti, hatıra alanı, müzik odası ve kafeterya alanını kapsayan iç mekandaki tüm hareketliliğin dışarıdan da algılanmasını olanaklı kılıyor. Oldukça zarif bir biçimde düzenlenmiş olan mekanlar, abidenin taşıdığı melankolik anlama rağmen ziyaretçileri sanatçının kişisel deneyimlerini içeren bir zaman tüneline sokuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın