“VitrA ile Kentin Hayalleri” Kitabının İkincisi Yayımlandı

Kentlerin ihtiyaç, beklenti ve hayallerine odaklanan tartışma dizisi VitrA ile Kentin Hayalleri kapsamında 2017 yılında Konya, Bursa, Denizli ve Mersin’de düzenlenen etkinliklerin çıktıları kitaba dönüştürüldü.

Kitabın tanıtım metninden:

Kentlerin ihtiyaç, beklenti ve hayallerine odaklanan tartışma dizisi VitrA ile Kentin Hayalleri kapsamında 2017 yılında Konya, Bursa, Denizli ve Mersin’de düzenlenen etkinliklerin çıktıları kitaba dönüştürüldü. Programla aynı adı taşıyan kitabın editörlüğünü, aynı zamanda projenin koordinatörlüğünü üstlenen Müge Cengizkan yaptı. Her kent için hazırlanan kısa filmlere karekodlar aracılığıyla ulaşılmasını sağlayan kitap, İstanbul Kanyon Alışveriş Merkezi’ndeki İntema Yaşam mağazasında satışa sunuluyor.

“Nitelikli Müzelerle Kültürel Zenginliğini Sergilemek” isteyen Konya’da öne çıkan, gündelik hayat vurgusuydu. Bursa’nın hayali “Parklar ve Yeşil Rotalarla Doğasını Hatırlamak”, kent hakkı ve kentlinin ihtiyacı çerçevesinde tartışıldı. Uzun yıllardır kent merkezi üzerine tartışmalar yürüten Denizli’nin hayali “Kent Merkezini Mimarlıkla Yeniden Kurgulamak” idi. “Kıyı Çizgisine Yaşam Vermek” isteyen bir kent olarak Mersin, kentin kıyısını bir çizgi olmaktan çıkaran, çok boyutlu, etkileşimli, dinamik tarihsel, kentsel, mimari, ekonomik ve sosyal bağlamları tartıştı. VitrA ile Kentin Hayalleri kitabı, dört farklı şehirdeki kentsel tartışmaların kesitini sunuyor.

Fotoğraf sanatçısı Aydın Büyüktaş’ın Osmanlı minyatürlerinin kurgusal zenginliğini dijital çağa tahvil eden ve kente kuşbakışı bakan fotoğrafları, program boyunca kent üzerine yapılan tartışmaları olduğu gibi, kitabı da zenginleştiriyor. Büyüktaş’ın geliştirdiği bükümlü tekniğin kullanıldığı fotoğraflar, minyatürlerdeki gibi, örneğin bir yapının hem cephesini, hem kuşbakışı görünümünü, hem de kentsel bağlam içindeki üçüncü boyutunu tek karede buluşturuyor. Fotoğraflardaki, ölçek ve oran beklentilerini altüst eden algı ve boyut zenginliği, şaşırtıcı ve heyecan verici bir zenginlik sunuyor.

Kent ve mimarlık arakesitinde hazırlanan VitrA ile Kentin Hayalleri projesinin 2106’da İzmir’den başlayıp Adana, Kayseri, Ankara ve Antalya’ya uzanan yolculuğu; 2017’de 4 şehirde devam etti. Yekta Kopan’ın moderatörlüğünde düzenlenen panellerde mimar, akademisyen ve o kente dokunmuş ünlü isimler konuk edilerek, kentlerle ilgili hayallere ses verildi. VitrA, 2016 yılı etkinliklerinin çıktılarını da kitaplaştırarak kalıcı hale getirmişti.

Etiketler

Bir yanıt yazın