Venezuela’da Bir Okul Yenileme Projesi: Parazit Proje

Atelier Caracas, Venezuela’daki okulun eski ve istenmeyen malzemelerini yeni mekânsal organizmalara dönüştürüyor.

Mimarlar Rodrigo Armas ve Julio Kowalenko, Venezuela’nın başkenti Caracas’taki okulun özgün çevresini değiştirmeden mekânları yeniden düzenlemek için parazit mimariyi kullanıyorlar. İlk olarak okulun yemek alanı öğrencilerin sanat etkinliklerinde kullanılmak üzere yaratıcı bir alan olarak yeniden düzenleniyor.

Okul öncesinden ortaokula kadar eğitim veren El Ávila, yaratıcı amaçlarla kullanılacak mekânlara ihtiyaç duyuyordu. Üst sınıflar ve sınırlı kaynaklar göz önünde bulundurularak düzenlenen esnek mekânda, yemek alanı tiyatro faaliyetlerinde ve sanat galerisi olarak kullanılabiliyor.

Tek mekânın yenilenmesinden sonra değişikliklerin okulun tamamına yayılıyor. Mimarlar okuldaki mekânsal düzeni değiştirmek için mevcut malzemeleri yeniden kullanıyor. Kullanılan gereçler, organizmanın tamamını değiştirmeyen parazitler gibi yapının ve bileşenlerinin koşullarından yararlanıyor ve onları değiştiriyor.

Var olan malzemelerin alternatif kullanımı, Venezuela tarihi ile bağlantı kuruyor, ülkenin sanatsal ve mimari becerilerini sergiliyor. Eskiden ucuz ve değersiz görülen geleneksel malzemeler çeşitli uygulamalarda yeniden kullanılarak, dikkatleri geçmişten geleceğe çekiyor.

Parasite Project/Parazit Proje adını verdikleri proje ile mimarlar niteliksiz uygulamalar nedeniyle çirkin veya sıradan olarak etiketlenmiş yerel malzemeleri kurtarmayı hedefliyor. Eski karatahtalar, kapı olarak yeniden işlevlendiriliyor. Geleneksel beyaz granit levhalar, zemindeki kıvrımlar arasına yerleştiriliyor.  

Etiketler

Bir yanıt yazın