Van Gogh’un Yıldızlı Gece’si Amsterdam’daki Işık Enstalasyonu ile Yeniden Canlanıyor

Sırp sanatçılar Ivana Jelić ve Pavle Petrović, kentsel alanlardaki ışık kirliliğini vurgulamak için Van Gogh'un ünlü tablosu Yıldızlı Gece'yi (The Starry Night) Amsterdam kanallarında bir ışık enstalasyonu olarak yeniden canlandırdı.

Van Gogh’un koyu renkteki fırça darbelerini taklit edebilmek için küçük LEDlerle aydınlatılan 1.400 akrilik cam çubuk kullanıldı.

Çubuklar, ünlü sanat eserinde yer alan yıldızlarla dolu gecedeki gökyüzünün büyütülmüş bir benzerini oluşturuyor.

Resmin orjinalinde bulunan Amsterdam’da iki kanalın kesişimindeki köprüde konumlanan selvi ağaçları ve köy evlerinin yerini, geleneksel Hollanda kenti evleri ve su yolları aldı.

Jelić ve Petrović, Starry Night görüntüsünün mavi ve sarı tonlarını taklit etmek ve post-empresyonist eserin karakteristiği olan girdap formunu elde etmek için renkli LED’ler kullandılar.

Kurulumun Van Gogh tablosunda olduğu gibi çerçeveli bir sanat eserine benzemesi için çalışma, dikdörtgen bir çerçeve içine yerleştirildi.

Bununla birlikte sanatçıların açıkladığı gibi, akrilik çubukların şeffaflığı, kurulumun çevresiyle uyumuna da olanak sağlıyor. Çubukların ucuna yerleştirilen ışık kaynakları ile, ışıklar çeşitli açılardan farklı şekilde görünüyor.

İkili, enstalasyonu, Hollanda kentinin bu yılki Işık Festivali’nin bir parçası olarak tasarladı.

Etiketler

Bir yanıt yazın