Utrecht’te Dünyanın En Büyük Bisiklet Parkı İnşa Edildi

Utrecht’te Dünyanın En Büyük Bisiklet Parkı İnşa Edildi

Ector Hoogstad Architecten, Utrecht’in merkez tren istasyonunun altına 12.500 bisiklete ev sahipliği yapacak dev bir bisiklet parkı tasarladı. Bisiklet parkının projesi 2011 yılında sonuçlanan bir yarışma ile elde edilmişti.

Üç katlı bisiklet park yeri meydanın altında yer alıyor. Ector Hoogstad Architecten tarafından tasarlanan proje, kolaylık, hız ve güvenlik temelleri üzerine kurulu.

Bisiklete binme ve bisikletten inmek için şeritlerin yanında yer bırakılmış. Hafif eğimli rampalar, park alanlarını farklı seviyelere bağlıyor. Duvarlar, yönlendirme amaçlı renk kodları ile ayrılmış ve elektronik sinyaller boş park yerlerinin konumunu gösteriyor. Bisiklet tamircisi, bisiklet kiralama yeri ve çeşitli kat yöneticileri gibi ek tesisler kullanıcıların her ihtiyacını karşılıyor.

Garajın içinde ham, endüstriyel bir estetik uyandıran brüt beton ve çelik; sıcaklık hissi vermek ve daha davetkar bir alan yaratmak için ise kimyasal işlem görmüş kereste de kullanılmış. Kamusal alanın üzeri ise merdiven kovaları ve tüneller vasıtasıyla parkın içine gün ışığını almak için camla kaplı.

Park, Utrecht’in sürdürülebilir bir şehir olma amacının desteklenmesi ve merkez istasyon alanının yeniden geliştirilmesi projesinin bir parçası olarak yapılmış. Bisiklet parkının yanı sıra zeminin üzerine, bölge sakinleri ve ziyaretçiler için yeni ve canlı bir buluşma alanı olan dev bir gölgelik eklenmiş.

Ector Hoogstad Architecten, Sant & Co ve Royal Haskoning DHV ile iş birliği içinde tasarlanan proje, 2011 yılında davetli bir yarışma sonucu elde edilmişti. Projenin ilk aşaması Ağustos 2017’nin başında açılmış (6.000 bisiklet), 2019’da tamamen tamamlandığında 12.500 bisikletle bir dünya rekoruna sahip olacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın