UNESCO’dan Haliç teftişi

Süleymaniye başta Tarihi Yarımada'nın siluetini bozacağı gerekçesiyle eleştirilen Haliç Metro Geçiş Köprüsü'ne UNESCO ve ICOMOS heyeti 'ani' bir inceleme ziyareti düzenledi.

UNESCO Dünya Miras Merkezi ve ICOMOS (Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi) ortak heyeti inşaatı devam eden Haliç Metro Geçişi Köprü Projesi’ni incelemek için 3 yıl aradan sonra İstanbul ‘a geldi. Heyet Kültür ve Turizm Bakanlığı , İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Fatih, Eyüp, Zeytinburnu, Bayrampaşa belediyelerinin yetkilileri ile bir araya geldi. İnşaatı hızla devam eden köprünün, başta Süleymaniye Camii olmak üzere UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde kayıtlı olan Tarihi Yarımada’nın görüntüsünü bozduğu daha önceki komite raporlarında belirtilmişti.

Acil durumlarda gerçekleştirilen ‘tepkisel inceleme ziyareti’ sırasında UNESCO Kültür Mirası Komitesi’nin uzmanı Cüneyt Sorosh-Wali ile ICOMOS’tan Paul Drury önce Galata Köprüsü’nden yürüyerek, sonra şantiyeye girerek köprünün siluete etkisini bizzat gözlemledi. UNESCO, İstanbul’u Dünya Miras Listesi’ne alış gerekçesinde Süleymaniye Camii’ni “İnsan dehasının emsalsiz bir başyapıtı ve Osmanlı yapılarının en üst rütbesi” olarak nitelemişti.

İBB’nin kurduğu ‘İstanbul Miras Komitesi’ heyete yaptıkları sunumda daha önce istenen değişikliklere uyularak köprünün pilonlarının ve kablolarının yüksekliğinin azaltıldığını ve ayakların boyutlarının indirildiğini belirtti. İBB, siluetin bozulduğu endişelerine cevaben “Ulaşım sorununu çözmemiz için köprü gerekliydi, artık renk ve ışıklandırma dışında bir değişiklik yapılamaz” dedi.

ICOMOS Türkiye heyetinden akademisyenlerse “Köprü üstün evrensel bir değeri ortadan kaldıracak kadar kötü tasarlandı. Sorun ışık ve renkle çözülemeyecek kadar vahim. Bunu anlamak için teknik bilgiye gerek yok” diyerek görüşlerini bildirdi.

Tarih sırtından bıçaklandı
Eski ICOMOS Başkanı Dr. Cevat Erder de ” Kadir Topbaş UNESCO’yu ikna ettiklerini söylemişti. Herhalde Kadir Topbaş’ın kendine ait bir UNESCO’su var. Gördüğüm kadarıyla gidişattan hiç mutlu değiller. Bu köprü en başından beri Belediye Başkanı ve ofisinin yarattığı bir ürün. Ne uzmanlara soruldu ne de ihaleye açıldı. Benim görüşüm bu Tarihi Yarımada’nın sırtına bir bıçak saplamaktır, darbe vurmaktır. Tarih bunu böyle yazacak” diye konuştu.

Etiketler

Bir yanıt yazın