Türk Serbest Mimarlar Derneği’nin “30. Yıl Özel” Sayısı Çıktı

Bu yıl otuzuncu yaşını kutlayan Türk Serbest Mimarlar Derneği, hazırlamış olduğu "Serbest Mimar Özel Sayısı" ile derneğin otuz yıllık serüvenini anlatıyor.

Serbest Mimar’ın bu sayısında Mimar Suzan Esirgen ve Pelin Özgen’in kaleme almış oldukları yazılar ile, kısa bir süre önce aramızdan ayrılan Orhan Dinç ve Aydın Boysan anılıyor.

Derneğin kuruluşundan bu yana başkanlık yapan TSMD üyeleri, Celal Abdi Güzer’in moderatörlüğünde düzenlenen bir söyleşide bir araya geldi. Eski dönem başkanları, derneğin otuz yılını değerlendirerek, geçmişe ve geleceğe ışık tuttular. İlgili dönemlerde Yönetim Kurullarında görev almış olan Yakup Hazan ve Enis Öncüoğlu ise, derneğin ilk merkezinden şimdiki TSMD Mimarlık Merkezi’ne geçiş süreçlerini Serbest Mimar’a anlattı. Derneğin şubelerinin açılması sürecini, daha sonra da ayrı derneklere dönüşen İzmir SMD ve İstanbul SMD’nin kuruluş ve gelişim süreçlerini Cafer Bozkurt (İstanbulSMD Kurucu üye), Ziya Canbazoğlu (İstanbulSMD) ve Şükrü Kocagöz (İzmirSMD) aktardı.

Derneğin en önemli ve prestijli projesi olan TSMD Mimarlık Ödülleri’nin yirmi beş yıllık tarihi, bu sayıda tekrar ele alındı. Derneğin geçmişten günümüze dek hayata geçirdiği sergiler, paneller ve uzun soluklu projeler “Etkinlikler” bölümü altında derlendi.

Otuzuncu yıl kapsamında TSMD Mimarlık Merkezi’nde açılan “TürkSMD Mimarlığının Otuz Yıllık Serüveni” sergisinde yer alan üye projeleri, ait oldukları dönemler bazında değerlendirildi. Son olarak İlhan Kural, dünya mimarlığının otuz yıldaki gelişimi ve değişimini örnekler üzerinden tanımlayarak aktardı.

“Serbest Mimar”ın yeni sayısı ve önceki sayıları Türk Serbest Mimarlar Derneği’nden temin edilebilir. Online olarak geçmiş sayılara buradan ulaşılabilir. Dergiyi satın almak veya abone olmak isteyenler editor@tsmd.org.tr adresi üzerinden taleplerini iletebilirler.

Etiketler

Bir yanıt yazın