Türk Seramikleri Londra Tasarım Festivali’nde…

Turkishceramics, Adam Nathaniel Furman tasarımı seramik kapılardan oluşan enstalasyonu Gateways'in açılışını yaptı.

Fotoğraflar: Hufton + Crow

London Design Festival’in bir parçası olan Designjunction kapsamında Granary Square, King’s Cross’ta sergilenecek, dört adet dört metre yükseklikteki kapıdan oluşan enstalasyon Gateways’in açılışı Turkishceramics tarafından yapıldı.

Etkinliğin önemli katılımcılarından birisi olan Turkishceramics, Türkiye’den getirilen çağdaş seramikler ile geçici ve alana özgü bir enstalasyon oluşturmak için Londra’lı tasarımcı Adam Nathaniel Furman ile birlikte çalışmış.

Londra’nın ikonik kamusal alanlarından birisi için tasarlanan Gateways, insanları etrafı dolaşmaya ve seramiğin Türkiye’deki zengin tarihini deneyimlemeye yönlendiren dört adet gösterişli ve renkli kapıdan oluşuyor.

Her kapı, birbirinden farklı ve Osmanlı’nın zanaatkar elinden çıkan el işi seramiklerinden günümüzün yenilikçi ürünlerine kadar uzanan canlı ve modern bir dile sahip değişik tasarım hikayelerine sahip.

Öndeki kapı, zamansız İznik geleneğini referans alan elle boyanmış seramiklerle kaplı ve cennetin hikayesini anlatıyor.

İkinci kapı olan Wood & Stone ise geleneksel mimari malzemelerden bahsediyor fakat bunu yaparken yeni ve giderek popülerleşen seramik formları ile oynuyor.

Dördüncü strüktür olan Metro Gate’te, Edwardian’ın pratik mekanlarından ilham alan, açılı yerleştirilmiş, siyah/beyaz, seramikler kullanılırken, Retro kapısında, aktif kamusal mekanlar için uygun olan yüksek dayanımlı seramik kullanılmış ve tasarım yetmişlerin renk ve formlarını yansıtıyor.

Adam Nathaniel Furman:

Babil’deki İştar Kapısı, İsfahan’ın Naqsh-e Jahan Meydanı’ndaki Safevi cepheleri ve Sinan’ın harika Osmanlı camilerinden, Napoli’deki Santa Chiara’nın Maiolica Manastırları, New York’taki Woolworth yapısının gotik terakotaları ve Londra metrosunun meşhur kırmızı cam seramiklerine kadar seramikler, tarihi ve geleneksel olanları kadar yeni, şaşırtıcı, zevkli ve heyecanlı olanları ile birlikte her zaman var oldu ve olmaya devam edecek.

Türk seramiği hem geleceği hem de görkemli geçmişi mükemmel biçimde temsil ediyor. Turkisceramics beni bu çok yönlü ve zengin yapı malzemesini kullandığım bir enstalasyon yaratmaya davet ettiği için onur duyuyorum.

Turkishceramics yönetim kurulu başkanı Bahadır Kayan:

Bu bizim Designjunction’da ilk yılımız ve Londra’nın en hareketli ve farklı açık alanlarından birisi olan King’s Cross’ Granary Square’e göz alıcı ve kapsamlı bir enstalasyon kazandırmaktan heyecan duyuyoruz.

Adam’ın Gateways için hazırladığı tasarım çok özenli ve Türkiye’nin zengin ve renkli seramik tarihinin modern bir temsili, Osmanlı İmparatorluğu’nun zanaatkar elinden çıkan el işi seramiklerinin ve yenilikçi günümüz ürünlerinin vitrini niteliğinde. Türkiye’deki seramiklerin mirası ve etkisiyle gurur duyuyoruz ve bu eşsiz ustalığın bir parçasını alandaki ziyaretçiler ile paylaşıyor olmaktan çok memnunuz.

Etiketler

Bir yanıt yazın