Türk mimarların projeleri New York’ta!

"Değişim: 2000'den bu yana Ortadoğu'da Mimarlık ve Mühendislik" isimli sergi önceki akşam New York LaGuardia Place, Center for Architecture'da sergilendi.

Amerikalı mimarların meslek örgütü “The American Institute of Architects” (AIA)’ın New York şubesi tarafından, “Değişim: 2000’den bu yana Ortadoğu’da Mimarlık ve Mühendislik”, isimli sergi önceki akşam New York LaGuardia Place, Center for Architecture’da sergilendi.

Sergi Orta Doğu’nun, yüzyıllar öncesinden kalma tarihi eserlerinin yanında nasıl ne tür çağdaş yapıların yükseldiğini, 21. yüzyılın bu topraklarda neleri değiştirdiğini göstermek için hazırlandı.

Global Architectural Development (GAD), bu sergide Türkiye’deki projeleri ile katılımcı aynı zamanda da serginin destekleyicilerinden biri oldu.

Türkiye’den sergiye katılan projeler; GAD’ın Fatih-Gedikpaşa kentsel tasarım projesi, Beşiktaş Balık Pazarı, Borusan Müzik Evi ve One&Ortaköy projesi olarak sıralanırken, hepsi de İstanbul gibi köklü ve tarihi bir kente yapılan yeni katkıları göstermek amacıyla seçildi.

Bu sergide yer alan GAD projeleri, GAD’ın barındırdığı 3 jenerasyonun ürünlerinden oluşuyor.

Sergi’ye Türkiye’den katılan mimar Gökhan Avcıoğlu, GAD projeleri hakkında USASABAH’a konuştu.

Bize kısaca sergiden bahsedebilir misiniz?
Bu sergide Ortadoğu, Afrika ve Kuzey Afrika bölgesi ve yakın doğu üzerinde başta Türkiye’nin de içinde bulunduğu yaptığı yaklaşık geçen yüz yıldan bugüne kadar projeler gösteriliyor. Türkiye olarak bu bölgelerde özellikle teknolojik olarak üst düzeyde şehircilik ve mimarı projeler örnekleri görüyoruz. Bunun sebeplerinin bir tanesi de bu bölgelerin hem doğal kaynakların değerlendirmesi hem de yeni gelişmiş bölgeler olarak yerin çalışkanlıları, yaratıcılıkları nedeniyledir. Biz de burada Amerikan Mimarları temsilen de varız, ama biz genelde daha çok Türkiye’de bulunuyoruz.

ABD’de projeleriniz olacak mı?
Evet burada projemiz var, ama bu sergide bunlar gösterilmiyor. Bu serginin asıl amacı o bölgelerdeki projeler, şöyle bir durum var özellikle yeni gelişmekte olan ekolojik ve ileriye dönük alternatif enerjileri kullanan, kendi kendini yapan binalar ve şehirlerin bu bölgelerde oluşmakta olduğunu görüyoruz. Mesela tamamen sıfırdan yapılmış Abu Dhabi, Duabi işte Katar ya da Kuzey Afrika da yeni değişen yeni biçimle beraber hiç bu güne kadar var olmamış yepyeni çok taze şehirlerle ve mimarlıkla karşılaşıyoruz ve karşılaşacağız. Bu serginin amacı bir değişiğimi göstermek yani artık Mimarlığın ve şehirciliğin odak noktası buralar oluyor. Bu vesile ile Türkiye’nin odak noktası İstanbul.


Gökhan Avcıoğlu, Ayhan Ozan, Ozan Ertuğ

Serginin önemi nereden geliyor?
bu merkezlerden bir tanesi. Bizle beraber birçok Amerikalı Mimar Türkiye’de iş yapıyorlar. Daha da çok yapacağa benziyor. Hem yabancı sermayenin gelmesinde, hem de bu bölgelerde yapacak proje kalmadığından dolayı ve bu tarafa doğru yöneliyorlar. Buda Türkiye ve diğer ülkeler için güzel bir şans, hem geçen yüz yılın tecrübelerini değerlendirmek için hem de yeni bir bakış acısı getirmek için.

Bu önemli sergiye toplam kaç tane Mimar katıldı?
Aşağı yukarı 50 tane Mimar bu gece projeleriyle katıldı. Bu serginin amacı bu bölgelerdeki yeni yapılan projeleri paylaşmak. Her şeyden önce biz Amerika’daki bu serginin destekçilerinden bir tanesiyiz. Biz buraya 4 tane proje ile katıldık, bunlardan bir tanesi Beşiktaş Balık Pazarı, Beyoğlu’ndaki Borusan Muzik ve Sanat evi, Ortaköy’deki One isimli konut projemiz ve bir de yeni yapılmakta olan bir kentsel dönüşüm Gedikpaşa projemiz var.

Neden bu projelerle katıldınız?
Bunlar Aslında bir başka özelliğini gösteriyor mesela İstanbul gibi çok eski yerleşmiş bölgeler var. 8 bin 500 yıllık yerleşmiş bölgelerde kontes dediğimiz eski ve yeniyi nasıl bağdaştırabiliriz, yeni yaklaşımları nasıl ortaya koyabiliriz? Bunların örneklerini göstermek için özellikle bu işlerle buraya katıldım.

New York’ta herhangi bir projeniz olacak mı?
Evet var, bir tanesi proje aşamasında, diğer bir tanesi ise ruhsat aşamasında. İnşallah onlarda gerçekleşirse sizinle de paylaşırız, ama asıl gelecek açısından ilginç olan diğer bölgeler yoğun olacak mesele Irak Bağdat’ sonrası Bağdat’ın yeniden yapılanması gibi.

Bu yaptığınız yurt dışı proje çalışmalarında Ankara’dan destek alıyor musunuz?
Evet, özellikle AB Bakanlığı bu konuyla ile yakın ilgi içinde. Biz sadece Amerika ve New York değil, başka bölgelere katılıp sergilerimiz yada aldığımız bir ödül olunca bunlar ile ilgili mutlaka ilgilenip bizden bilgi alıyorlar.

New York LaGuardia Place, Center for Architecture’da yapılan açılış kokteylinin ardından, 23 Haziran 2012 tarihine kadar sergiye paralel olarak farklı başlıklarda 8 adet panel gerçekleşecek ve Irak ile ilgili film gösterimleri olacak.

Bu filmler arasında ‘About Baghdad’, ‘Nice Bombs’, ‘Son of Babylon’, ‘Daily Baghdad’ ve ’16 Hours in Baghdad da bulunuyor.

Sergi, panel ve film gösterimlerinin detaylı programına ise bu adresten erişebilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın