Truva Müzesi Yükseliyor

ÇANAKKALE merkezine bağlı Tevfikiye Köyü sınırları içindeki Dünya Kültür Mirası Truva Antik Kenti, çıkan eserlerin sergilenebileceği müzesine 2014’te kavuşacak.

UNESCO’nun 1998 yılında Dünya Kültür Mirası Listesi’ne aldığı 5 bin yıllık Truva Antik Kenti’nde, bir kötü haberin ardında bir de iyi haber geldi. Bakanlar Kurulu’ndan henüz izin çıkmadığı için bu sezon kazılamayan Truva Antik Kenti’nde, geçen temmuz ayında vurulan ilk kazmanın ardından müze inşaatının hızla ilerlemesi teselli kaynağı oldu. 19 Nisan’daki ihalenin ardından antik kentin bitişiğindeki müze yapımı, jürinin birinci seçtiği Ömer Selçuk Baz’ın projesi doğrultusunda 1 Temmuz’da başladı. Truva Müzesi inşaatı sırasında temel için zeminden 5 bin kamyon, yaklaşık 70 bin metreküp toprak çıkarıldı.

Yüklenici firma Trans-T İnşaat San. Tic. Ltd. Şti. tarafından inşaatı hızla devam eden Truva Müzesi, yaklaşık 22 milyon liralık bir harcamayla 23 Eylül 2014 tarihinde tamamlanacak. Müze, 3 bin metrekaresi sergi salonu olmak üzere toplam 10 bin metrekarelik kapalı alana sahip olacak. Proje tamamlandığında Truva, filmler, rekonstrüksiyonlar ve animasyonlar gibi modern müzecilik teknikleriyle mitolojisinden buluntularına kadar detaylı şekilde anlatılacak. Dünyanın 44 müze ve koleksiyonuna dağılmış eserler çıktığı topraklara geri getirilme imkanı bulacak. 125 yıl aradan sonra ABD’deki Pennsylvania Üniversitesi Arkeoloji ve Antropoloji Müzesi’nden (Penn Müzesi) Türkiye’ye getirilen ve 24 parçadan oluşan Truva eserleri de bu müzede sergilenecek. Ayrıca Alman arkeolog Heinrich Schliemann tarafından 1873 yılında antik kentten kaçırılan ve Truvalı hükümdarlara ait olduğu tahmin edilen ve şuan Rusya’nın Moskova kentindeki Puşkin müzesinde sergilenen yaklaşık 8 bin parçadan oluşan hazinelerin Türkiye’ye iadesi gündeme gelecek.

Yılda yaklaşık 500 bin kişinin ziyaret ettiği Truva Antik Kenti’ni, müze tamamlandıktan sonra, yılda 1 milyon kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın