TMMOB Mücadeleye Devam Edecek

Dün gece AKP'nin meclise sunduğu önerge ile yetkileri sınırlandırılmaya çalışılan TMMOB bugün 11:00'da Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nde bir basın toplantısı düzenledi.

Gezi Parkı eylemleri sebebiyle Taksim Dayanışması üyelerinin gözaltına alınmasının ardından AKP tarafından meclise sunulan, TMMOB’un yetki ve gelirlerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devredilmesini sağlayan önerge dün geceyarısı kabul edildi. Bu ani gelişmenin ardından TMMOB yetkilileri bugün 11:00’da Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nde bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Deniz İncedayı, Maden Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Nedret Durukan, Metalürji Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Murat Cin, Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkan Yardımcısı Nur Güleç, Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Zeki Arslan, Harita ve Kadastro Mühendisleri İstanbul Şubesi Başkanı Mehmet Yıldırım yer aldı.

“Doğru Bildiklerimizi Savunmaya Devam Edeceğiz”

Basın toplantısında geceyarısı ani bir şekilde kabul edilen bu önergenin bir direniş sürecinin intikamı olduğu vurgulanırken TMMOB temsilcileri, “TMMOB kapatılsa da akıllara gem vuramazsınız. Doğru bildiklerimizi halk yararına söylemeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı. TMMOB’un kamunun bilim gözü olduğu, hazırlanan önergeye karşı savaşılacağı ve TMMOB’un kamu yararı için bundan sonra da toplumsal muhalefetin bir parçası olmaya devam edeceği belirtildi.

“Meslek Örgütleri Ticarethane Değildir”

Toplantıda meslek örgütlerinin ticarethane olmadığını üstüne basarak söyleyen temsilciler, her zaman kamu yararı için çalışıldığını, elde edilen gelirlerin ise bu çalışmalara harcandığını ifade ettiler.

“TMMOB’u Kapatma Çalışması İlk Değil”

TMMOB’a yapılan darbenin ilk olmadığı belirtilirken, Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu tarafından TMMOB üzerine hazırlana rapor, Kanun Hükmünde Kararnameler ve Torba Yasa süreçleri ile de TMMOB’un yetki ve gelirlerini sınırlama girişimleri hatırlatıldı. “Biz gücümüzü paradan değil üyelerimizden alıyoruz” diyen temsilciler TMMOB’un bundan sonra da halkın insanca yaşayabilmesi açısından mücadelelerini sürdüreceklerini açıkladılar.

Bu önergenin öncekilerden farkı ne?

Toplantı sonunda dinleyiciler arasından yöneltilen “Kabul edilen önergenin daha önceki girişimlerden farkı nedir?” sorusunu yanıtlayan Deniz İncedayı, bu önergenin sadece meslek odalarının değil tüm meslektaşların müelliflik haklarını dönüştürdüğünü söylerken bilimsel araştırmaya dayalı değerlendirilmelerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı olarak yönlendirilecek estetik kurullara devredildiğini vurguladı. Meslek tescil belgeleri, itiraz süreçleri gibi meslek odalarının elinde bulunan hakların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yönetimine devredilmesi ile tek merkezden yönetimin kurulmaya çalışıldığını söyleyen İncedayı, aynı zamanda STK çalışmalarının engellenmesi olarak görülebilecek bu önerge ile uluslararası meslek örgütlenmesinin dışına çıkıldığını ifade etti.

“Dava Açma Yetkisi Kaldırılmadı”

Basın toplantısının sonunda alınan sorulardan biri “TMMOB’un dava açma yetkisi kaldırıldı mı?” oldu. Dinleyiciler arasından söz alarak soruyu yanıtlayan TMMOB Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, hiçbir şekilde meslek örgütlerinin dava açma yetkisinin kaldırılamayacağını, hala dava açma yetkisinin baki olduğunu belirtti.

Etiketler

Bir yanıt yazın