The Beehive: Atık Malzeme ile Mimarlık

The Beehive, atık çatı kiremitlerinin nasıl değerlendirilebileceğini araştırıyor.

Atığa Değer Katmak

Araştırmanın çıkış noktasını, atık malzemelerin yapıların enerji ayak izinin büyük bir bölümünü oluşturması doğuruyor. Bu malzemelerin yeniden kullanılması, hem bu çevresel etkileri çözüyor; hem de daha verimli bir yapı ortaya koyuyor. Bu bağlamda, Raffaello Rosselli ve Luigi Rosselli; kendileri için yeni bir ofis yapısını atık malzemeleri yeniden kullanarak tasarlayıp, gelecekteki projeler için bir rol modeli olmayı hedefliyorlar.

Atık Malzeme Arayışı

Tasarımcılar, ana cephenin maruz kaldığı şiddetli batı güneşinin etkisini zayıflatmak için atık malzemeleri incelemeye başladılar ve bunun sonucunda banliyöların bir simgesi haline gelmiş çatı kiremitlerini; hem kolaylıkla temin edebilecek olmasından, hem de yeterli bir yeniden kullanım olanağı sunmasından dolayı tercih ettiler.

1:1 Prototiplerin Tasarlanması

Tasarım bina için özel bir süreç olarak ilerledi. Kompleks geometriye karşın; cephe tasarımı farklı, tam ölçekli el yapımı prototipler ile kavranmaya çalışıldı. Bu tasarım pratiği de nihayetinde sezgisel bir formu ortaya çıkardı. Sürecin elle yönetilebilir olması, birden fazla kiremit tipiyle deneysel bir yaklaşım ortaya çıkmasına ve hızlı prototip üretilmesine olanak sağladı. Denemeler neticesinde; katlarda altta kalan kiremit dizisi, taşıyıcılığı fazla olması amacıyla sık aralıklarla tasarlandı. Göz hizasında kalan diziler ise kiremitlerden oluşan eşkenar üçgenlerle oluşturuldu ve böylelikle daha şeffaf bir görüntü yaratıldı.Tasarımda modüllerin kullanıldığı süreç;  karşılaşılan problemleri çözmek için bir olanak sağladı. Örneğin; ofis yapısı, yanındaki iki binayla bitişik nizam bir kurgu içindeyken, cephesine gelen ağaç ile birlikte formunu şekillendirdi.

Çevre ile ilişki

Projenin ana form hareketleri çevresiyle olan ilişkisi göz önüne alınarak oluşuyor. Kiremitlerle kurgulanmış tasarım; sert gün ışığını filtrelerken aynı zamanda 8 metre genişliğinde olan ana cephenin aldığı ışığı üst seviyeye çıkarıyor. İlk katın üstünde bulunan tente uygun bir şekilde sokağa taşarak, ona görkemli bir arayüz oluşturuyor.

Proje açık planlı ofis yapılarının jenerikleşmiş durumuna karşı, çok sayıda çalışma ortamı ile aktif ve homojen bir kurgu amaçlıyor. Yapının üst katındaki teras; güneş altında çalışmak, toplu etkinlikler düzenlemek ve uzun bir çalışma gününün yorgunluğunu atmak için bir alan sunuyor.

Bir cevap yazın