Tasarım Stüdyosu: Kentsel Tasarım Süreci

"Tasarım Stüdyosu: Kentsel Tasarım Süreci" kitabı, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Mimarlık ve Şehir ve Bölge Planlama öğrencileri için açılan ortak tasarım stüdyosu kapsamında bir yöntem denemesi olarak hazırlandı.

Kitabın tanıtım metninden:

Mimari Proje ve Kentsel Planlama ve Tasarım Projesi atölyelerinde edinilen proje geliştirme deneyimleri ve özellikle de gençlerin soruları karşısında gelişen düşünceler ile birlikte “zaman içinde MSGSÜ Mimarlık Fakültesi’nde eskiyen, aşınan, durağanlaşan atölye yapısı, Mimarlık ve Şehir ve Bölge Planlama Bölümlerine verilen Kentsel Tasarım Atölyeleri aracıyla ‘Bölümler’ arası bir sinerjiyi de üretecek biçimde yenilenebilir mi?” sorusu ile başlayan süreçte önerilerimiz ve geliştirebildiğimiz yöntem, bu kitapta olabildiğince güler yüzlü olarak dile getirilmeye çalışılmıştır. Bu elbette biricik ve katı bir yöntem değildir. Bu metin yalnızca bir “rehber” veya bir “yol haritası” olarak, öğretim elemanları arasında da bir tartışma başlangıcı/altlığı olarak algılanmalıdır.

Tasarım Stüdyosu’nun amacı; tasarımın bütünsel bir süreç olduğunu bir kez daha hatırlatmak, profesyonel yaşamda uyulması kaçınılmaz olan kuralların (etik, rekabet, zaman kullanımı, üretim süreci, ürün niteliği, iş birliği, sinerji, dayanışma, evrimsel tasarım, eleştiri-özeleştiri, süreklilik, devamlılık gibi) öğrencilik aşamasında deneyimlenmesini sağlamak, meslek yaşamında sıkça birlikte çalışacak olan mimarlık, şehir planlama, peyzaj mimarlığı öğrencilerinin birlikte düşünüp iş birliği içinde birlikte alternatif, radikal ve genç çözümler üretebilmelerini sağlamaktır.

Haydar Karabey, Melih Birik, Zeyat Hattapoğlu, Çağdaş Saydam ve Ömer Devrim Aksoyak’ın katkıları ile hazırlanan kitaba ulaşmak için omer.aksoyak@msgsu.edu.tr adresinden irtibata geçilebilir.

Etiketler

Bir yanıt yazın