Tarihi Silüeti Bozan Kuleler için Nihai Karar: Tıraşlanacak

Danıştay, İstanbul’un silüetini bozan 16/9 gökdelenleriyle ilgili son kararını verdi. Tarihî silüetin kurtulması için, Sultanahmet Camii minarelerinden görülen katlar yıkılacak.

85 metre yüksekliğindeki binalar 45 metreye indirilecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin binaların tıraşlanması için harekete geçmesi bekleniyor.

Danıştay, silüeti bozan 16/9 gökdelenleriyle ilgili son kararını verdi. Binaların silüete giren kısımların tıraşlanmasına yapılan itirazları reddetti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin söz konusu binaların tıraşlanması için harekete geçmesi gerekiyor. İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nin Zeytinburnu’ndaki ‘Onaltı-Dokuz’ isimli gökdelenlerin silüete etki eden katları hakkında verdiği yıkım kararı, Danıştay tarafından da onaylandı. Danıştay, Zeytinburnu’ndaki gökdelenlerle ilgili mahkemenin verdiği, “tarihi silüeti bozan kısmın yıkımı” kararına ilişkin İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Zeytinburnu Belediyesi’nce yapılan itirazı değerlendirdi. Danıştay, değerlendirme sonunda gökdelenlerin, kentin tarihî görüntüsünü bozan kısmının yıkılması kararına yapılan itirazların reddine karar verdi, yerel mahkemenin kararını onadı. Tarihi dokunun kurtulması için Sultanahmet Camii minarelerinden görülen katlar yıkılacak. 85 metre yüksekliğindeki binalar 45 metreye indirilecek.

Zeytinburnu’nda 2011 yılında inşaatı başlayan konutlar Sultanahmet Camii minarelerinden görülünce silüeti bozduğu ortaya çıkmıştı. Ekim 2011’de İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Tarihi Yarımada’nın çevresinde bina yüksekliklerine sınırlama getirdi. İnşaatlar 2013 yılında tamamlandı ve sahipleri evlerine yerleşti. Tarihi silüeti bozduğu ortaya çıkan gökdelenler için Bölge İdare Mahkemesi’nde iki ayrı dava açıldı. Davalardan biri bölgenin 1/5 bin ve 1/1000 ölçekli nâzım imar planlarının iptali, diğeri ise inşaatın mühürlenerek durdurulması, silüeti bozan kısmın yıkılması hakkındaydı. İstanbul 4. İdare Mahkemesi, bilirkişi tayin etti. Bilirkişi heyetinin hazırladığı raporda konutların yapıldığı alanda emsalin 1 iken 2,5 olarak kullanıldığı ortaya çıktı. Mayıs 2013’te bölgenin imar planları iptal edildi. Silüete etki eden kısımların yıkımı için İstanbul 4. İdare Mahkemesi’ne Avukat Cihat Gökdemir tarafından açılan dava ise Aralık 2013’te sonuçlandı. Mahkeme, söz konusu alanın UNESCO Dünya Miras Listesi’nde olan Tarihi Yarımada’da inşaatın sur tecrit bandı içinde kaldığını belirterek, silüeti etkileyen katların yıkımına karar verdi.

Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay: Bu binanın yapılmasına ilişkin şikayetimi Sayın Başbakan’a taşıdım ancak bir sakıncası olmadığını söyledi. Daha sonra pişmanlığını ifade etti. Danıştay’ın kararını çok sevindirici buldum. Bu kararın emsal teşkil edebilmesi için benzer şikayetlerin dile getirilmesi gerekir.

Zeytinburnu Belediyesi eski meclis üyesi İsmail Terzi: Burası planda emsali 1 olan, ticaret fonksiyonu olan bir yerdi. Gökdeleni yapan şirkete satıldıktan sonra emsali 2,5 yapılarak turizm alanı fonksiyonu verildi. Bu yapının devlete zararı oldu.

Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman: Danıştay’ın verdiği kararla yasal olmayan imar hakları yürürlükten kalkmış oldu. Bu projeden hak elde edip bağımsız bölüm inşa edenlere bedelleri verilip yıkım gerçekleştirilmeli.

Etiketler

Bir yanıt yazın