Tarihi Hamam Ayağa Kaldırıldı

Bursa’da Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’nin en önemli anıtsal yapılarından biri olan 600 yıllık Kayıhan Hamamı, restore çalışmalarının ardından faaliyete başladı.

Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’nin en önemli anıtsal yapılarından biri olan ve Bursa Büyükşehir Belediyesi´nce restore edilerek hizmete hazır hale getirilen 600 yıllık Kayıhan Hamamı, düzenlenen törenle faaliyete başladı. Hamamın hizmete alınması nedeniyle düzenlenen törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi´ne dahil ettirmek istedikleri Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi´nin yeme-içme mekanı olarak planlandığını belirterek, sosyal tesis olarak düzenlenen Kayıhan Hamamı´nda da ´bu hedef doğrultusunda´ sadece Bursa´ya özgü İskender Kebabı satışının yapılacağını açıkladı.

Mülkiyeti kime ait olursa kent ziynetlerini Bursa’ya kazandırmak için bugüne kadar satın alma, tahsis ve kullanım hakkı gibi farklı metotlara başvuran Büyükşehir Belediyesi’nin mülk sahiplerinden kiralama yoluyla aldığı tarihi hamam, restore edilerek harabe görünümünden kurtuldu. Tarihi yapıyı çevreleyen iş yerleri kamulaştırılarak kaldırılırken, cepheleri aslına uygun hale getirilen Kayıhan Hamamı, belediye iştiraklerinden BURFAŞ´a ait sosyal tesis olarak bölgeye ayrı bir değer kattı.

600 yıllık eser, özgün kimliğine kavuştu

Açılış töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Kayıhan Hamamı´nı restore etmekten ve sosyal tesis olarak hizmete almaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Daha önce etrafı işyerleriyle çevrili olan Kayıhan Hamamı´nın harabe görüntüsünün oldukça kötü olduğunu, dolayısıyla hamama el atmayı ve yaşanan sıkıntıyı gidermeyi ön plana aldıklarını belirten Başkan Altepe, “Sonunda hedefimize ulaştık ve 5-6 yıl da sürse, gözler önünde olan çarpıklığı gidermeyi başardık. Öncelikle hamamın etrafında bulunan ve inşaat malzemeleri satan dükkanlar bir bir kaldırıldı. Ardından da komple bir elden geçirme işlemi yapıldı. Sonunda pırıl pırıl, özgün kimliğiyle 600 yıl önceki tarihi eser ortaya çıktı. İnşallah 1500 metrekare arsada 1350 metrekarelik alana oturan bu hamam, Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi´ne değer katacak. Katkı koyan herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Restorasyon, kiralama yoluyla gerçekleşti

Osmanlı kenti Bursa´daki tarihi eserleri ayağa kaldırmak için her yolu denediklerini, resmi kurumlara ait olan tarihi eserleri tahsis yoluyla, vatandaşa ait tarihi eserleri satın alma yoluyla, bazı tarihi eserleri de kat karşılığı alarak restore ettiklerini vurgulayan Başkan Altepe, Kayıhan Hamamı´nın da kiralama yoluyla ayağa kaldırıldığını söyledi. Mülk sahibi Özhamarat Ailesi´yle ´yapılan restorasyonun bedeli kaç yıla tekabül ediyorsa, o kadar yıl kira vermemek üzere´ anlaştıklarını ifade eden Başkan Altepe, “Bu konuda katkı sağlayan Özhamarat Ailesi´ne teşekkür ediyorum. Bu yollarla tarihi eserleri ele alıp, hayatiyet kazandırıyoruz. Bugüne kadar yüzyıllar boyunca hizmet eden mekanları, bizden de sonra da yüzyıllar boyunca hizmet etmek üzere gelecek nesillere bırakıyoruz. Ecdada vefa borcu bu şekilde ödenir.” diye konuştu.

Sadece İskender Kebabı´nın satışı yapılacak

Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi´ni UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi´ne dahil ettirmek istediklerini, yapılan planlar doğrultusunda bölgenin sadece yeme-içme mekanı olarak planlandığını kaydeden Başkan Altepe, Kayıhan Hamamı´nda da sadece İskender Kebabı satışının yapılacağını belirtti. Başkan Altepe, “Hedefimiz çarşı kalitesinin artması ve bölgenin tüm özellikleriyle dünyaca tanınır hale gelmesidir. Çünkü İskender Kebabı 1800´lü yılların ortalarında burada bulundu. Yine pideli köfte ve cantık bu bölgeye ait. Esnafın talebi doğrultusunda, bu tesisimize sadece iskender Kebabı satma yetkisini verdik.” şeklinde konuştu..

Etiketler

Bir yanıt yazın