Tarihi Deniz Havuzu Carpa Olivera Yenilendi

Carpa Olivera, Lizbon’daki deniz havuzlarından ilhamla 1915'te inşa edilen kamusal tesisin tekrar kullanıma sokulması için tasarlanan bir proje.

Fotoğraf: Onnis Luque

1915’te inşa edilen Carpa Olivera, Mazatlan’daki Olas Altas sahillerinde inşa edilmiş bir sosyal merkezdi. Lizbon’daki deniz havuzlarından ilhamla tasarlanan alan, dönemin ünlülerinin sosyalleşme mekânı ve turist ziyaret rotalarının olmazsa olmazıydı. Yapı 1954’te hortum nedeniyle hasar gördü, fakat zaman içinde insanlar gelip havuzu kullanmaya devam etti. Alan, 2004’te tadilat görmesine rağmen, bir süre sonra unutuldu ve kullanılmaz hale geldi.


Sahildeki, 1915’te yapılan eski tesisin görünüşü


Fotoğraf: Onnis Luque


Fotoğraf: Onnis Luque

Yaşadıkları şehir için fikir üreten, beş mimardan oluşan proaktif ekip Collectivo Urbano, Mazatlan Investment Unit’e bu kamusal mekânı kurtarmak için bir öneride bulundu.


Fotoğraf: Onnis Luque

Önerileri; havuzun geri dönüşümü için havuzu temizlemek ve gel git suyuyla beslenen bu havuzu eski ihtişamına kavuşturacak yeni bir eleman olarak, yerel halkın ve turistlerin kullanacağı bir kaydırak eklemek idi. Bu yeni eleman denizin içinde güçlü ve tekil bir heykel olacaktı.


Fotoğraf: Onnis Luque

Sürdürülebilir bir strateji olarak; dönüştürülen arazinin bakımının ve güvenliğinin sağlanması, optimum işletim koşullarının Mazatlan’a mali yük getirmemesi için ticari bir işletme açılmasına karar verildi.

Alandaki, üst kotta, karayla denizi ayıran duvarın üstünde, gelip geçen yayaların gün batımını izlediği bir seyir terası var.


Fotoğraf: Onnis Luque

Rampadan, palmiye ağaçlarının gölgesindeki bir alt zemine iniliyor. Burada, atıştırmalık yiyeceklerin satıldığı küçük bir büfe bulunuyor. Bir alt kotta ise köpüren deniz suyunun içinde, denize girmeden hemen önce çocukların eğlendiği, gidip gelen dalgalar arasından kaydırağa ulaştığı zemin yer alıyor. Bu kotta yer alan tuvaletler ve duş, bu kendine has kamusal alanın ihtiyaçlarını karşılıyor.


Fotoğraf: Onnis Luque

Collectivo Urbano ekibi Jacqueline Meixueiro, Roberto Díaz, Javier Hidalgo, Emilio Castañón, Erick Pérez, David Escobar’dan oluşuyor. 

CARPA OLIVERA/ Colectivo Urbano from onnis luque on Vimeo.

Etiketler

Bir yanıt yazın