Tarihi Beyazıt Meydanı’na 50 Milyonluk Düzenleme

İstanbul'un, yaklaşık bin 600 yıldır meydan olarak kullanılan, Bizans döneminde "Forum Tauri" (Boğa Meydanı) olarak adlandırılan Beyazıt Meydanı, yaklaşık 50 milyon TL'lik yatırımla yeniden düzenlenecek.

Birçok tarihi olaya şahitlik eden ve siyasi mitinglerin yapıldığı Beyazıt Meydanı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı ihaleyle 60 yıl sonra yeniden düzenlenecek.

“Beyazıt Meydanı Çevre Düzenleme İnşaatı” ihalesini, “Taşyapı inşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.+ Reskon Mimarlık Restorasyon Tur. San. Tic. Ltd. Şti.” ortaklığı kazandı. Söz konusu ortaklık Beyazıt Meydanı’nı 49 milyon 350 bin TL’ye yeniden düzenleyecek. İhale şartnamesine göre yeni düzenlemenin 21 Ekim 2018 tarihine kadar tamamlanması gerekiyor. İBB’nin şirketlerinden BlMTAŞ’ın 2014 yılında hazırlattığı projeye göre meydanda, eskiden olduğu gibi fıskiyeli su havuzu da yer alacak.

Boğa Meydanı’ndan Beyazıt Meydanına

Bizans döneminde “Forum Tauri”, “Forum Teodosius” olarak bilinen Beyazıt Meydanı adını, Osmanlı Padişahı 2. Beyazıt’ın kendi adına yaptırdığı cami ve külliyeden aldı. Beyazıt Meydanı, 1923-1924 yıllan arasında mimar Asım Kömürcüoğlu tarafından yeniden düzenlendi. Meydanda çift fıskiyeli eliptik su havuzu bulunuyordu.

1957’de Ordu Caddesi’nin genişletilmesi sırasında meydan bozuldu, havuzlu meydan ortadan kaldırıldı. Daha sonraki yıllarda Meydan’ın yeniden düzenlenmesi konusu ele alınmış olsa da, bir sonuca varılamamıştı. 

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın