Stockholm’ün Yeni Toplanma Noktası: Mälarterrassen

Södermalm ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Gamla Stan (Tarihi Kent) arasında yer alan Slussen bölgesi için Foster + Partners tarafından hazırlanan proje, kent sakinleri ve turistlere yeni bir odak noktası vadediyor.

Stockholm’ün en yoğun aktarım noktalarından biri olan Slussen’nde yürütülen yeni master plan çalışmasını taçlandıracak son detay Mälarterrassen, Stockholm Belediyesi ve Foster+Partners tarafından ilan edildi. Kıyısında bulunduğu Mälaren Gölü’nden adını alan projenin 2025 senesinde tamamlanması bekleniyor.

Master plan öncesinde otomobillerin işgali altındaki Slussen’i yayalar için bir cazibe merkezi haline getirecek olan plaza, terasları ile ziyaretçilerine Mälaren Gölü ve Gamla Stan’ın eşsiz panoramik manzaralarını sunacak. Yirmi dört saat halkın kullanımına açık asansörler ve yürüyen merdivenler sayesinde yayalar, plaza üzerinden Södermalm Meydanı’na ve Gamla Stan’a doğrudan erişebilecek. Akıllı cephe sistemine sahip olacak plazanın kış ve yaz koşullarına kolayca adapte olabilmesi ile bina, yıl boyunca ziyaretçilerine maksimum konfor sağlayacak.

Foster+Partners’tan tasarım sorumlusu Spencer de Grey, proje hakkında konuştu:
“Yaya güzergahları ile doğrudan Gamla Stan’a bağlanan Mälarterrassen; marketleri, kafeleri, restoranları ile Stockholm için yeni bir ziyaret noktası olacak. Buna ek olarak, bu geçirgen ve canlı bölge, çeşitli performanslar ve sanat için de muhteşem bir mekan halini alacak.”

Stockholm’ün kentsel kalkınma ve kültürden sorumlu başkan yardımcısı Roger Mogert ise detaylı planlama süreci boyunca halkın fikirlerinin alınarak çalışmaya yansıtıldığını ve belediyenin, Mälarterrassen’i şehrin yeni buluşma noktası haline getirmeyi hedeflediğini dile getirdi. Mogert, önceden getirilen önerilere kıyasla bu tasarımın silüet içinde daha az dominant durduğunu ve yapının kamusal anlamda da herkesin erişebileceği bir yer olacağını sözlerine ekledi.

Stockholm Belediyesi’nin resmi Youtube hesabından paylaşmış olduğu video ile, Slussen’de son bir yıl içinde gerçekleşen değişimleri gözlemleyebilmek mümkün:

Etiketler

Bir yanıt yazın