SO?’nun Kayıp Bariyer Tasarımı MAXXI Mimarlık Koleksiyonu’na Girdi

SO?, MAXXI'deki ISTANBUL. PASSION, JOY, FURY sergisi kapsamında tasarladığı Kayıp Bariyer projesinin MAXXI'nin Mimarlık Koleksiyonu'na seçildiğini duyurdu.

MAXXI 11 Aralık 2015- 8 Mayıs 2016 tarihlerinde, İstanbul’daki mevcut kentsel, kültürel, sosyal dönüşümleri irdeleyen çalışmaların yer aldığı ISTANBUL. PASSION, JOY, FURY sergisine ev sahipliği yapmıştı. Türkiye’den davet edilen birçok tasarımcının işlerinin bulunduğu sergi kapsamında SO?’nun tasarladığı Kayıp Bariyer projesi MAXXI’nin Mimarlık Koleksiyonu’nda yerini aldı. Koleksiyon, mimarlığın maddi ve kavramsal dönüşüm süreçlerini temsil eden eserleri barındırıyor.

SO? ekibi Kayıp Bariyer projesini şöyle anlatıyor:

Kayıp Bariyer, küratörlerin “MAXXI’deki İstanbul sergisi içinde, İstanbul’daki kamusal alanı ziyaretçiye aktarabilecek bir enstalasyon” istemelerine karşılık olarak ortaya çıkmış bir tasarım. İstanbul’daki kamusal alanın artık kanıksadığımız bölünmüş, sekteye uğramış, sınırlanmış halinin bir yorumu. Sokağa adımımızı attığımız an, kesintisiz bir yaya rotasını takip edebilmenin epey zor olduğu, bilhassa, ofisimizin de yer aldığı Taksim-Tarlabaşı eksenindeki deneyim ve gözlemlerimizden yola çıkarak önerdiğimiz Kayıp Bariyer, bu süreksizliğin ortaya çıkmasına neden olan elemanlardan biri olan kontrol bariyerlerini kullanıyor. Biraz daha dikkatli baktığımızda; asıl kullanım amaçları İstanbul’da şu anda kamusal alanı şekillendiren iki temel olgu (inşaat ve güvenlik) olan bu bariyerlerin, zamanla kentte yaşayanların kanıksadığı, oturma elemanı, sokak lambası, çöp tenekesi gibi sıradan bir kent mobilyasına dönüştüklerini gözlemledik. Kırmızı ışıkta beklerken yaslanılan, sokak satıcılarının tezgahlarının bir parçasına dönüşen, bir süre sonra oraya ilk geliş amaçları unutulup, sokağın alelade bir parçasına dönüşen bu elemanlardan yarattığımız “Kayıp Bariyer”, müze ziyaretçilerinin içinden geçip, dokunabildiği “rahatsız bir kamusal alan” öneriyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın