Sökülüp Takılabilen Bir Asma Köprü

Mimarlar ve mühendisler arasında multidisipliner bir iş birliğinin sonucu olan FunambOule, Quebec, Montreal'de bulunan Saint-Catherine Street'in yayalara ayrılan kısmına yerleştirilmiş, kendi kendine ayakta durabilen bir üst geçit.

Architecturama ve Latéral tarafından tasarlanan üst geçit, ziyaretçilere havada asılı duran renkli topların göz hizasında olduğu noktada yeni bir izleme açısı sağlıyor. FunambOule isimli strüktür ayrıca, her yıl yeni bir lokasyonda sökülüp tekrar kurulabilecek ve kendi kendine ayakta kalabilecek şekilde tasarlanmış.

Fotoğraf: Latéral

Fotoğraf: AJ Korkidakis

Doğası gereği dikkat çekici bir strüktür olmasının yanı sıra yaratıcı bir mimari kurulum da olan FunambOule, mimarlar ve mühendisler arasında ortak bir çalışmanın ürünü. Architecturama ve Latéral, inşa edilebilirlik konusu ile birlikte projenin formunu ve mimari ifadesini tanımlayıp en iyi haline getirmek için ortaklaşa bir çalışma yürütmüş.

Fotoğraf: James Brittain Photography

Eğrisel, hafif çelik kafesler iki bağımsız kuleye asılmış durumda. Kirişlerin yaptığı kavis ise asılı duran renkli toplar ile eşit miktarda olacak şekilde tasarlanmış. Ayrıca çelik elemanlar, nakliye için optimize edilmiş ve elle yönetimi kolaylaştıracak şekilde kullanılmış.

Fotoğraf: James Brittain Photography

Tasarım sırasında dikkate alınan bazı ana kısıtlamalar:

  • Strüktürün tamamının kendi kendine ayakta kalacak vaziyette olması ihitiyacı ortaya çıkmış. Geçidin yola veya kaldırıma sabitleme işlemine izin verilmediğinden, rüzgara ve depreme dayanım sağlanması amacıyla dengeleyici ağırlıklar kullanılmış.
  • Köprü formunun asılmış durumdaki topların eğrisini takip etmesi gerekliliği duyulmuş. Ayrıca merdivenler ve sahanlıkları için ihtiyaç duyulan temiz açıklık ve boyutsal gerekliliklerin yanı sıra itfaiye aracı için yeterli açıklık sağlanması da beklentilerden bazıları olmuş.

Fotoğraf: James Brittain Photography

  • FunambOule’in kolayca monte edilip sökülebilmesi ihtiyacı ortaya çıkmış ve strüktürün kış boyunca depoda saklanması kararlaştırılmış. Bu nedenle geçit, özel boyut ve ağırlık kısıtlamaları olan, özgün parçalar halinde tasarlanmış.
  • Mimari ifade için renkli topların hareketli diline uyum sağlayan ilginç, etkileyici ve eğlenceli bir enstalasyon yaratılması amaçlanmış.

Fotoğraf: James Brittain Photography

Üçgen şeklinin tekrarı, geçidin strüktürel ve mimari ifadesinin temellerini oluşturmuş. Üçgenl formu, strüktürel açıdan etkili, basit ve minimalist bir eklemlenme biçimi. Koruyucu kısımlar ve küpeşteler için kullanılan diyagonaller ve yatay elemanlar, ince, tübüler çelik elemanlar ile tasarlanmış.

Fotoğraf: James Brittain Photography

Yapısal minimalizmin sağlanması için küpeşteler ayrıca yatay destek elemanları olarak da kullanılmış. Geçidi oluşturan çelik elemanlar, mimari ifade, yapısal verimlilik ve uygulanabilirliği bir araya getirerek tutarlı bir şekilde birlikte hareket ediyor.

Görsel: Latéral / Architecturama

Fotoğraf: James Brittain Photography

Etiketler

Bir yanıt yazın