Söke Belediyesi’nden Yarışmayla İlgili Açıklama Metni

Jürinin üç projeye eş değer ödül verdiği fikir projesi yarışmasının uygulama sürecinde ödül alan ekiplerle iletişime geçilmemesi fikir ayrılıklarına sebep olmuştu. Söke Belediyesi dün konuyla ilgili bir açıklama metni gönderdi.

Söke Belediyesi Kentsel Yenileme Eksenli Fikir Projesi Yarışması geçtiğimiz Mart ayında açılmıştı. Yarışma; Söke’nin gelecekte hizmet merkezi olarak gelişmesini destekleyecek biçimde mevcut kent merkezi gelişme koridoru ve Söke Çayı kent içi geçişini çevreleyen 1.001.605,618 m²’lik (100,16 Ha) alan içinde kalan mevcut kentsel dokunun yenilenmesini hedeflemekteydi. Yarışma sonucunda üç ekibin projeleri eş değer ödüle layık görülmüştü. Yarışmanın sonuçlanmasını takip eden süreçte Belediye yetkilileriyle görüşen ekiplerin aldığı bilgi, jüri başkanı nezaretinde kazanan üç projeden yeni bir proje yapma yoluna gidildiği oldu. Bunun üzerine Baran İdil, Söke Belediyesi Başkanı’na hitaben bir mektup kaleme almış ve mektubu Arkitera’da yayınlanmıştı. Baran İdil’in Söke Belediyesi’nin yarışma sonrası tutumunu eleştiren mektubuna buradan ulaşabilirsiniz.

Aşağıda, konunun Arkitera’da gündeme gelmesinin ardından Söke Belediye’si tarafından yapılan açıklamayı değiştirmeden iletiyoruz:

22.02.2016 tarihinde Arkitera Haber Bülteninde yayınlanan “Söke Belediyesi İmar Planlamasına Esas Kentsel Yenileme Eksenli Fikir Projesi Yarışması” nda Son Durum başlıklı haber Söke Belediyesi’ni ziyadesiyle üzmüş ve bununla ilgili açıklama metni gönderme zorunluluğunu doğurmuştur.

Öncelikle belirtmek gerekir ki; yapılan yarışmanın şartnamesinin ilk maddesi “Söke Belediyesi; ekte verilen paftalarda yer ve büyüklüğü / sınırı tanımlanan alanda, “Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Mühendislik, Kentsel Tasarım Projeleri, Şehir ve Bölge Planlama ve Güzel Sanat Eserleri Yarışmaları Yönetmeliği” hükümleri uyarınca serbest, ulusal ve tek kademeli olarak ve hizmet sözleşmesi yapılması ile sonuçlanmayacak usul kapsamında “Söke Belediyesi İmar Planlamasına Esas Kentsel Yenileme Eksenli Fikir Projesi Yarışması” açmıştır.” Şeklindedir ve yarışma sonucunda ödül alan grupların herhangi birisi ile hizmet sözleşmesi yapılmayacağı çok açıktır. 

Şartnamenin 8., 13., 14. Ve 15. Maddelerinde yer alan idari sorumluluklar dışında İdarenin ödül alan ekipler ile iletişime geçeceği, ödül alan projelerden herhangi birisi ile çalışacağı hukuki olarak zorunluluğu ve sorumluluğu olmayıp, yarışmanın 3 eşdeğer ödüllü bir fikir projesi olma gerçeği de eklenince ödül alan ekipler ile iletişime geçilmesi ve herhangi birisi ile çalışılması da ayrıca etik bulunmamaktadır. 

Söke Belediyesi Baran İDİL Beyefendinin de ifade ettiği üzere ülkede bir ilki gerçekleştirerek, kendi ölçeğinde deme mütevaziliğinde bulunmayarak ülke ölçeğinde; 100 hektarlık meskun bir alanda üst ölçekten alt ölçeğe giden klasik imar plan anlayışını yetersiz bularak, kentsel tasarım projesi, imar uygulaması (18. Madde), uygulama imar planı ve nazım imar planı sıralaması yöntemiyle yapma kararı alma cesaretini göstermiştir. Bununla kalmayıp ulusal ölçekte yarışma açarak ulusal meslek camiasının değerli fikirlerini Söke ölçeğine taşıma kararı almıştır. 

2015 Mart ayında ilana çıkan yarışma, 2015 Haziran ayında sonuçlandırılmış, 2015 Temmuz ayında yarışmaya katılan projelerin sergisi ve Kolokyum’u yapılmıştır. 

Projenin uygulanması ile ilgili kararlar ise; projenin en başından fikrini, yöntemini, yönetimini, zaman planlamasını kurgulayan ekip tarafından yönetilmektedir. Kent merkezinde 100 hektarlık alanda, yaklaşık 13.000 kişinin yaşadığı,  2787 adet parsel, 3792 adet yapının bulunduğu meskun alanda yani çok katmanlı kent parçasında; “ Mevcut İmar Planı” , “Mevzuat Gereklilikleri”,  “ Kentlinin Alışkanlıkları”, “ Siyasi Risk” , vb. gibi birçok katmanı, “Kentsel Yaşam Kalitesinin Arttırılması”, “Katılımcı Planlama”, “Şeffaflık” vb. gibi ilkeler ile iç içe geçirerek en iyi sonucu alabilme umudumuzu taşımaya devam etmekteyiz. 

Yarışmada jüri başkanımız Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Prof. Dr. Zekai GÖRGÜLÜ’dür.  Kendisinin tüm itirazlarına rağmen; biz hocamızın projede mutlaka yer alması gerektiği, projenin başından itibaren elimizi tuttuğu, inancımızı desteklediği, yönlendirdiği, bu yönlendirmeye projenin uygulamasında da ihtiyacımız olduğu gerekçeleri ile yaptığımız ısrarlar neticesinde Yıldız Teknik Üniversitesi aracılığı ile danışmanlık hizmeti verme konusunda görevlendirilmiştir. 

Baran Beyin ifade ettiği planın her yarışma projesinden birer parça alarak Söke Belediyesi personeli ile yapıldığı hususu doğru olmayıp planımızın müellifi vardır. Söke Belediyesi’nin planı kendi personeli ile yaptığı ve diğer bilgilendirme hususlarının, Söke’li hemşehrimiz Yüksek Mimar Şükrü KOCAGÖZ’ ün tarafımızla yaptığı görüşmede edindiği  yanlış anlama ve iletimi olduğu düşüncesindeyiz. Yarışma ve kolokyum sonrası Sayın Şükrü KOCAGÖZ belediyemizi ziyaret ederek; projemize övgülerini ve uygulama yöntemi ile ilgili tarafımıza teklifini sunmuştur. Sunulan teklifte projenin doğru sonuçlanabilmesi için gerekli tüm hizmetler belirlenerek bu hizmetlerin yaklaşık 1.600.000,00 TL ile 1.800.000,00 TL arasında bir proje bütçesi ile eşdeğer ödül sahibi Baran İDİL tarafından sonuçlandırılabileceği  belirtilmiş, yazılı teklif tarafımıza bırakılmıştır. 

Yazının başında sunduğumuz tüm gerekçeler kendisine de ifade edilerek, böyle bir hizmet sözleşmesi yapılmasının etik olmadığı kendisine bildirilmiştir. 

Bu bildirimin ardından, Baran İDİL Beyefendinin Belediye Başkanına,  Mimarlar Odasına ve son olarak da Arkitera’ ya sunduğu mektuplarla; Projenin başarısızlıkla sonuçlanacağı izlenimi yaşatmasının ülke ölçeğinde örnek olmaya çalışılan bir İmar Plan Metadolojisine ve yeni yarışmalar düzenleme şevkimize zarar verdiğini söyleyerek; üzüntümüzü bildiririz. 

 

SÖKE BELEDİYE BAŞKANLIĞI

Etiketler

Bir yanıt yazın