Sinopale Ağustos Ayında Başlıyor

Sinopale’nin yedincisi "Burada ve Nerede/ Yerin Politikası" başlığıyla 15 Ağustos- 20 Eylül tarihleri arasında yapılacak.

“Burada ve Nerede/ Yerin Politikası” başlıklı Sinop Bienali 15 Ağustos- 20 Eylül arasında yapılacak. Bienalin paralel etkinlikleri Aralık 2019’a tarihine kadar İstanbul, Berlin ve Stokholm’de devam edecek.

Bienalin küratörlüğünü Mona Mahall ve Aslı Serbest üstleniyor. İkili, kolektif çalışmalarına 2007 yılından beri Berlin merkezli olarak devam ediyor. Araştıma odaklı yaklaşımlarında, çeşitli medyalar aracılığıyla mekanı kuran ve yansıtan ikilinin bienal metninden kısa bir alıntıyı aşağıda okuyabilirsiniz:

Sinop Bienali yerleşik pratiklere ve kolektif süreçlere dayanıyor. Bienal başlangıç noktasını, Anadolu’nun Karadeniz bölgesindeki çeşitli yerellikleri keşfetmek için, Türkiye’nin en kuzeyindeki sahil şehri Sinop’ın merkezindeki eski çarşı mekanı “Hal”de buluyor. Kolektif rotalarda hareket ederken amaç türlü tarihleri, deneyimleri ve sanatsal araştırmaları yerinde, Karadeniz’in arşivsel ve kolonize edilmiş arazisinin ve su kütlesinin yerel jeo-politik ve sosyo-politik gerçeklikleri içinde, bir araya getirmek. Ulus devletlerin ötesine geçerek geçmişten ve gelecekten fragmanlar barındırıyorlar; soğuk savaş zamanından Rus ajan balinasının hatırası, karanlık denizin derinliklerindeki mükemmel derecede sağlam tarihi gemiler ve tonlarca plastik. Bunlar, gelen ve gidenlerin geride bıraktığı dönüşen altyapılar ile şekillenen hususi ilişkiler ve geleneklerin, tarihi süreklilik ve politik direnişin alanları.

Here and there/ tek tük” deyimini değiştiren başlık “here and where/ burada ve nerede”, algımızın sınırında olan ve hakim hikayenin dışında bırakılmış bir yere atıfta bulunuyor.

Metnin devamını ve bienale dair ayrıntılı bilgiye Sinop Bienalinin internet sitesinden ulaşabilirsiniz.

Bienalin küratörlüğünü üstlenen Aslı Serbest ve Mona Mahall’in 2016 yılında İstanbul Tasarım Bienali’nde sergilenen işleri “Köçek Dans Pisti” üzerine Aslı ile yaptığımız söyleşiye buradan ulaşabilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın