Sinematek Derneği, Kadıköy’de Yeniden Açılıyor

1965-1980 yılları arasında aktif olan Sinematek Derneği, Yoğurtçu Parkı yakınında inşa edilecek yeni binasında hayata dönüyor.

Yoğurtçu Parkı yakınlarında inşaatına başlanan ve 2018 yılı sonunda tamamlanması planlanan Sinematek/Sinemaevi Caddebostan Kültür Merkezi’nde düzenlenen bir etkinlikle tanıtıldı. Kadıköy Belediyesi’nin internet sitesinden aldığımız bilgiler şu şekilde:

Dünyanın farklı ülkelerinde 1930’lardan bu yana varolan sinematek geleneği, Türkiye’de Sinematek Derneği adı altında Onat Kutlar, Şakir Eczacıbaşı, Hüseyin Baş ve arkadaşları tarafından 1965 yılında kuruldu. 1980 askeri darbesiyle kapanan Sinematek’in film, fotoğraf, afiş ve kitap arşivi de yok oldu. Bugün ise Türk ve dünya sinemasının birikimi Sinematek Derneği’nin ilk resmi üyesi olan Jak Şalom’un girişimiyle yeniden hayat bulacak.

Sinema izleyicisine düzenli ve sistematik programlarla, sinema tarihine mal olmuş yerli ve yabancı sinemadan örneklerin sunulacağı Sinematek/Sinemaevi 2018’in son aylarından itibaren Kadıköy Yoğurtçu Parkı yakınlarında yepyeni bir binada hayata geçecek. Temeli atılan ve inşaatı tüm hızıyla devam eden Sinematek/Sinemaevi binasında bütün teknik yeniliklerle donatılmış 200 kişilik bir salon bulunacak.


Sinematek Nedir

Sinematek/Sinema Evi bir sinema kültürü̈ kurumudur. Sinema yapıtlarını koruma altına alır, bu konuda araştırmalar yapar ve yaptırır, sinema kültürünü yaymak için gösterimler düzenler.
Sinema ile ilgili her türlü̈ film, fotoğraf, belge, aygıt ve benzerlerini uluslararası standartlarda arşivler, aynı konularda çalışan uluslararası kurum ve kuruluşlarla ilişki kurar.
Sinematek aynı zamanda bir Sinemaevi’dir. Ülkemizin sinema sanatçıları Sinemaevi’nde toplanabilir, filmlerini basına tanıtabilir, gösterebilir, ilk gösterimlerini yapabilirler.
Sinematek filmleri haftada altı gün, günde iki seans, orijinal dillerinde ve Türkçe altyazılı olarak “ara”sız gösterir. Her filmle beraber izleyicilere filmle ilgili bir bilgi notu sunulur.
Programlarında büyük sinema klasiklerine görülmesi zor veya mümkün olmayan eski ve ilginç ilk filmlere yer verir. Türk sinemasının eski ve yeni filmlerinden örnekler sunar.
Sinematek sergiler açar, seminerler, atölyeler, konferanslar düzenler.
Bütün dünyada büyük yankılar uyandırdıkları halde ülkemizde gösterim imkânı bulmayan yönetmenlerin filmlerini, sinemalarda hiç filmi gösterilmemiş veya pek az gösterilmiş ülkelerin sinemalarını tanıtır. Sinematek’in kitaplığı araştırmacıların kullanımına açıktır. Öğrenciler ve araştırmacılar, çalışmaları için gerekli gördükleri filmleri, film izleme köşelerinde izleyebilirler.
Film türleriyle ilgili toplu gösteriler yapar. Sinema sanatına damgasını vurmuş ünlü akımların örneklerini özel programlar ve bilgilendirici broşürlerle sunar. Belgesel ve kısa film programları sunar. Sinematek’in kitaplığı araştırmacıların kullanımına açıktır.
Filmlerden önce ve sonra, herkes izlenimlerini, her türlü tartışmaya açık yazlık ve kışlık kafede tanıdık tanımadık herkesle paylaşabilir.

Etiketler

Bir yanıt yazın