Sharjah Mimarlık Trienali’nin Teması Duyuruldu

Önümüzdeki yıl Kasım ayında ilk kez yapılması planlanan Sharjah Mimarlık Trienali'nin ana teması trienal küratörü Adrian Lahoud tarafından açıklandı.

“Gelecek Nesillerin Hakları (Rights of Future Generations)” konusu çerçevesinde şekillenecek olan trienal, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Doğu Afrika ve Güney Asya’daki mimarlık ve şehircilik diyaloglarına odaklanan ilk büyük platform olma özelliğini taşıyacak. Bu konu doğrultusunda ziyaretçilerini, mimarlık ve şehir plancılığı ölçeğinde yapılan toplum ve çevre tasarımları süreçlerini yeniden düşünmeye davet edecek. Misyonu bölgedeki çağdaş mimarlık üzerine kritik düşünce ve araştırmalar için yeni mekanlar yaratmak olan etkinlikte, MENASA bölgesi sosyal, ekonomik ve kültürel bağlamlarıyla ele alınacak.

Temanın oluşumunda, bahsi geçen bölgedeki mimarların, bilginlerin, plancıların ve sanatçıların günümüzde yüzleştiği durumdan ilham alındığı vurgulanıyor. Onların var olmayan ya da parçalanan arşivlerinden, seyahat haklarına getirilen kısıtlamalardan ya da enstitülerden göremedikleri desteklerden yola çıkılıyor. Bu kapsamda sosyal mekânsal bir deneme yapılarak, gelecek nesillere aktarılan kalıcı bir kaynağa zemin oluşturmak amaçlanıyor.

Küratör Adrian Lahoud’un yaptığı açıklamaya göre, trienal kapsamında ayrıca mirasın, vasiyetin ve çevre durumunun bir nesilden diğerine nasıl aktarıldığı, günümüzde alınan kararların uzun dönemde nesiller arası nasıl sonuçlar doğurabileceği ve bir arada yaşama halinin farklı ifade ediliş biçimlerinin hakim Batılı perspektiflerine nasıl meydan okuyabileceği sorgulanacak.

Detaylı bilgi için; www.sharjaharchitecture.org 

Etiketler

Bir yanıt yazın