Serpentine Gallery Pavyonu 2016 Tamamlandı

Bjarke Ingels tarafından tasarlanan Serpentine Gallery 2016 Pavyonu, dün ön gösterime açıldı. Pavyon ile birlikte 4 farklı tasarımcının hazırladığı enstalasyonlardan oluşan Summer Houses sergisi 10 Haziran'da ziyarete açılacak.

Bjarke Ingels, bu yılki Serpentine Gallery Pavyonu için fermuar gibi açılmış bir mekan tasarladı.

Mimarinin en temel elemanlarından biri olan tuğla duvarı çalışmasında kullandığını belirten Ingels, hem içeriden hem de dışarıdan deneyimlenebilecek bir mekan yaratmak istediklerini söylüyor. Tepede bir çizgi gibi dümdüz ilerleyen duvar aşağıda, ziyaretçileri parka yönlendiren mağara benzeri bir mekan yaratıyor.

Summer Houses sergisinde yer alan tasarımlar Kungle Adeyemi, Barkow Leibinger, Yona Friedman ve Asif Kahn’a ait.

Kunlé Adeyemi, Kensington Gardens’ta yer alan 18. yüzyıl neoklasik yazlık evinin ters bir kopyasını tasarladı. Adeyemi, yazlık evin basit amaçları rahatlamak ve barınmak için bir mekan sağlamak üzere yola çıktığını belirtirken tasarımın, tarihi Queen Caroline’s Temple’ın güçlü biçimi, mekanı ve malzemesine saygı duruşu niteliğinde olduğunu ifade ediyor.

Barkow Leibinger’ın tepesinde 360 derece döndürülen kıvrımlı bir çatıyla tasarladığı mekan ise panoramik bir park manzarası sunuyor, parktan bakıldığında ise farklı açılardan farklı görüntüler sergiliyor. Ahşap ve kontrplak malzemelerden tasarlanan enstalasyon, zemindeki oturma elemanı, C şeklindeki duvarlar ve tepede ağaç gibi sarmalanan gölgelikten oluşuyor.

Yona Friedman ise tasarımında, 1950’lerde tasarladığı La Ville Spatiale (Spatial City) ismli projesinden yola çıkmış. Bir “mekan zinciri” strüktürü oluşturan Friedman’ın tasarımı 1.80 metre çapındaki metal halkalardan yaratılmış 30 küpten oluşuyor. Bu modüler tasarım, farklı formlarda ve kompozisyonlarda kullanılabilme imkanına sahip.

Asif Khan’ın enstalasyonu ise Tea House olarak tasarlanmış. Serpentine Gölü’nden gelen ışığı yakalamak amacıyla oluşturulan enstalasyon, çevresi beyaz metal çubuklarla dalgalı biçimde sarılmış bir mekan sunuyor.

Fotoğraflar: Iwan Baan (http://www.serpentinegalleries.org)

Etiketler

Bir yanıt yazın