Saraçoğlu Mahallesi İçin Ulusal Fikir Projesi Yarışması Açılıyor

Bugün yapılan basın toplantısıyla bir araya gelen bakanlık yetkilileri, Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Ankara Ticaret Odası "Saraçoğlu Mahallesi'ne ulusal fikir proje yarışması" açacaklarını duyurdu.

Saraçoğlu Mahallesi’nde Çevre Şehircilik Bakanlığı, Ankara Ticaret Odası ve Mimarlar Odası Ankara Şubesi ortak çalışma yürütürken çalışmalar durmuştu. Saraçoğlu Mahallesi kaderine terkedilirken kurumlardan sürpriz açıklama geldi. Bugün yapılan basın toplantısıyla bir araya gelen bakanlık yetkilileri, Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Ankara Ticaret Odası “Saraçoğlu Mahallesi’ne ulusal fikir proje yarışması” açacaklarını duyurdu.

Kurumlar Saraçoğlu için el ele verdi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedat Gürgen Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Ankara Ticaret Odası’na teşekkür ederek, “Saraçoğlu Mahallesi uzun zamandan beri Ankara’da herkesin hem fikir olduğu bir alan. Bugün itibariyle artık lojman statüsünden sıyrılarak tüm Ankara’nın kullanımına açık olmasını başlatmış olduk. Bu aşamadan sonra gerek Mimarlar Odası Ankara Şubesi gerek Ankara Ticaret Odasıyla birlikte projeyi yürüteceğiz. Proje yürütücüleri bizler gösrünsek bile tüm Ankaralılar bu projeye davetlidir. Bir ulusal Fikir Yarışması Projesi düzenliyoruz. Bunun sonucu ile tekrar kamuoyuna bilgi vereceğiz. Umuyoruz ki güzel bir proje çıkacak. Tüm Türkiye’den katkı istiyoruz, Saraçoğlu konusunda desteğini esirgemeyen Mimarlar Odası Ankara Şubesi’ne ve Ankara Ticaret Odası’na teşekkür ediyorum. 2015 yılının Ocak ayında alanın bundan sonraki kurgusunu kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.

“Türkiye için örnek proje olacak”

Örnek bir projeye imza attıklarını söyleyen Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan: “Saraçoğlu kent ve bellek açısından büyük bir hazine. Florası, Faunası, tabiaatı, kültürel ve tarihsel değeriyle restore edilerek Ankara’nın mutlu bir mekanı olmalı. Ulusal proje fikir yarışması olarak klasik bir yarışma düşünmüyoruz, Mimarlar, mühendisler, peyzaj mimarları, ürettiklerini halka anlatarak, halkın katılımıyla projenin tamamlanmasını düşünüyoruz. Örnek bir projeye bugün imza atıyoruz.Bugün Saraçoğlu için tarihsel bir gün, mahalle yıkılmadan, korunarak, kamusal alan olarak kentlilerin kullanımına kazandırılacak. Yarışma projesi kapsamında Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak, Saraçoğlu’nu kültür sanat mekanına dönüştürecek, ev sahipliği yapacak bir süreci, sergilerle , belirlediğimiz yürüyüş rotalarıyla , sanatsal etkinliklerle koordine edeceğiz. Kentlilerin katılımı için hareketli bir süreci Saraçoğlu Mahallesi’nde yaşatacağız. Proje herkesin projesi olarak Sivil Toplum örgütleriyle, Meslek Odalarıyla, halk katılımıyla ilk kez yapılan tüm Türkiye için Uluslar arası arenada ödüller alacak değerli bir proje olacak.” dedi.

Candan, Saraçoğlu projesi, herkesin kendine ait hissettiği bir proje olmalı diyerek, “Meslek Odalarını Saraçoğlu’nda anıları olanları, tüm kentlileri herkesi projeye sahip çıkarak, yaygınlaştırıp örnek bir proje olması için çalışmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Güvenpark’la bütün içinde değerlendirilecek”

Ankara Ticaret Odası Başkanı Salih Bezci Güvenpark ve çevresiyle Saraçoğlu Mahallesi kültür havzası olmalı dedi. Bezci: ” Saraçoğlu Mahallesi’nin kente kazandırılması bizim hayalimizdi. Dünyada tüm ülkelerin başkentlerinde hatta her şehrinde böyle projeler var. Saraçoğlu Mahallesi’nin turizme kazandırılmasını istedik. Dört kurum bir arada birlikte hareket ediyoruz, Saraçoğlu Mahallesini sadece tek başına değil Güvenpark’la birlikte bütün içinde değerlendirilerek bir kültür aksına dönüştürmeli, Güvenparkla beraber bir kültür havzası yaratmalıyız. Kızılay ekonomik ve kültür değerini yitiriyor, Saraçoğlu Projesinin ülke ekonomisine çok faydası olacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Milli Emlak Genel Müdür Abdullah Kaya, Saraçoğlu Mahallesi’nde tek bir ağaç bile kesilmeyecek , tek bir bina bile yıkılmayacak dedi. Kaya: “Saraçoğlu Mahallesi’nde bazı binalarda güçlendirme yapılması gerekiyor. Yaptığımız proje ile Mahalle’nin kamunun ortak kullanımına açılan bir alan olması ön görülmüştür. Öncesinde Çevre Şehircilik Bakanlığı ile ortak protokol yaparak nasıl bir fikir çıkacağını öngördük. Alanda hiçbir binanın yıkılması ve ağaç kesilmesi söz konusu olmayacak.” İfadelerini kullandı.

Saraçoğlu Mahallesi’nin halka kazandırılacağı müjdesi kentlilerle paylaşılırken Saraçoğlu’nda bulunan Adnan Ötüken Kütüphanesi seçildi.

Etiketler

1 Yorum

  • levent-tekin says:

    Yaklaşık olarak onbeş yirmi yıldır burasının yanlış kullanıldığını düşünüp şu olsa muhteşem olurdu diye düşündüğüm bir projem vardı zaten, güncelleyip size katılmak isterim…

Bir yanıt yazın