Şans Tanrıçası Tike Geri Dönüyor

Uşak'ın Banaz Ahat köyünde bulunan Akmonya Antik Kenti'nden çalınan daha sonra yurtdışına kaçırılırken yakalanıp İstanbul Eski Eserler Müzesi'ne yediemin olarak teslim edilen Tanrıca Tike Mozaiği vatanına dönüyor.

Yaklaşık 20 milyon dolar değerindeki, 75 santimetre genişliğinde, 150 santimetre uzunluğunda, üçgen formlu renkli mozaik taşlarla yapılmış Tanrıça Tike’ye ait resim, yeni Arkeoloji Müzesi tamamlandığında Uşak’ta sergilenecek.

Banaz ilçesi Ahat Köyü yakınlarında bulunan antik Akmonia (Akmonya) kentinden yapılan kaçak kazı sonunda ortaya çıkartılan, ancak daha sonra sekiz kişilik bir tarihi eser kaçakçısı tarafından 2000 yılının Temmuz ayında gece yerinden halıflekse tutkallanıp rulo yapılarak çalınan Şans Tanrıçası Tike, ait olduğu topraklara geri dönüyor. İstanbul’da görülen ve yaklaşık 10 yıl süren davanın sonuçlanması, kararın da Yargıtay tarafından onanması üzerine mozaik Uşak’a getirilecek.

Uşak Kültür ve Turizm İl Müdürü Şerif Arıtürk, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın mozaiği iade kararı aldığını belirterek, “Mozaiğin Uşak’a getirilmesi ile alakalı bakanlığımızdan ödenek talep ettik. Ödenek tahsis edilir edilmez mozaiği Uşak’a getirerek muhafaza altına alacağız. Mozaiği 2014 yılı sonunda bitirmeyi planladığımız Yeni Arkeoloji Müze binasının en özel köşesinde teşhire açacağız” dedi.

Eşsiz bir eser

Dünyada eşi olmayan ve özel madensel taşlarla yapılan, üzerine su döküldüğünde güneşte renk değiştiren Tanrıca Tike mozaiği, o dönemin Akdeniz kentleri arasında gerçekleşen olimpiyatlarda derece alanlara ödül verilmesi anını resmediyor. Ayrıca yan bölümde de voleybol oynayan sporcular canlandırılıyor. 000 yılının Temmuz ayındaki hırsızlıktan sonra Ankara Özel Kaçakçılık Dairesi ve Interpol ekipleri 3 yıl süren bir uğraşla çok değerli eseri yurt dışına kaçırılmak üzere iken İstanbul’da bir işyerinin balkonunda paketli halde ele geçirmişti. Açılan davada 8 şüpheli çeşitli cezalara çarptırılmış, eser de dava sonuna kadar İstanbul Eski Eserler Müzesi’ne yediemin olarak teslim edilmişti. Burada uzmanlar tarafından tahrip edilen bölümleri titiz bir çalışma ile onarılmıştı.

Tike, Yunan mitolojisinde bir kentin talihini ve genel olarak refahını ve kaderini belirleyen şans tanrıçasıdır. Çıkışı ile ilgili olarak Hermes ve Afrodit’in kızı olmasının yanı sıra başka kaynaklara göre Okeanos adlı Titan’ın kızı olarak da anılmaktadır. Ege bölgesinde Helenistik çağda yer alan kentlerin madeni paralarında görüntüsüne sıkça rastlanır.

Etiketler

Bir yanıt yazın