Samsun Çöpten Elektrik Üretiyor

Samsun Büyükşehir Belediyesi, katı atık depolama alanında kurdurduğu enerji çevrim santralinde metan gazından elektrik üretmeye başladı.

Samsun Büyükşehir Belediyesi 8 yıl önce yaptığı Yukarı Avdan Katı Atık Düzenli Depolama Sahası yatırımıyla bu konuda önemli bir adım atmıştı. Bu hizmetle Samsun, Türkiye’de çevre ve sağlık felaketine yol açan bu sorunu ortadan kaldıran şehirlerden birisi oldu. Samsun Büyükşehir Belediyesi, katı atığı toplayıp ayrıştırarak bertaraf etmekle birlikte, depolama alanında kurdurduğu enerji çevrim santralinde de metan gazından elektrik ürettirip satıyor.

20 bin 250 evin elektrik ihtiyacı çöp ile karşılanıyor

6 yıldır çöpten elektrik üreten Samsun Büyükşehir Belediyesi, ilçelerdeki katı atıkların da depolama sahasına nakledilmesiyle enerji üretim kapasitesi 20 bin 250 evin elektrik ihtiyacını karşılar hale geldi. Günde ortalama 700 çöp kamyonunun döküm yaptığı sahada yıllık 20 milyon metreküp (60 bin ton) metan gazının da doğaya salınımı engelleniyor.

2018’e kadar metan gazı salınımı engellenecek

Atmosfere salınan aynı miktardaki karbondioksite göre 21 kat daha fazla ısıyı tutan metan gazı, oluşturduğu sera gazı etkisiyle küresel iklim değişikliklerine sebebiyet veriyor. Enerji üretim çalışmaları kapsamında 2018 yılı sonuna kadar doğaya toplamda en az 408 bin 128 ton metan gazı (yaklaşık 50 milyon metreküp çöp gazı) salınımı engellenmiş olunacak.

Ayrıştırılan atıkların yüzde 4’ü geri dönüşüyor

Metan gazından elektrik üretim tesisi işletimi kapsamında gaz kalitesinin arttırılabilmesi ve atık kompozisyonunun daha net saptanabilmesi için geçici bir Ambalaj Ayrıştırma ve Analiz Tesisi de kuran Samsun Büyükşehir Belediyesi, ayrıştırılan atıkların yüzde 4’ünü geri dönüştürüyor. Organik atıklar, atık olarak depolanmak yerine enerji ve gübre üretimi vesilesiyle tekrar ekonomiye kazandırılıyor. Sahaya dökülen organik atık miktarını azaltmak, depolama sahasının ömrünü uzatmak, sızıntı suyunu bertaraf ederek gaz verimini arttırmak amacıyla organik atıklar ile gaz üretimine devam ediyor.

11.5 ton tıbbi atık bertaraf edildi

Özel bir şirketin 8 yıldır işlettiği tıbbi atık sterilizasyon tesisi ise toplanan tıbbi atıkları bertaraf ediyor. Merkez ilçelerden günlük 4 ton, 13 kırsal ilçeden de günlük 1 ton tıbbi atık toplanıyor. 375 kurumdan 3 yılda toplanan yaklaşık tıbbi atık miktarı ise 11 bin 611 tonu geçti.

Samsun Avdan Geri Dönüşüm Müzesi

Etiketler

Bir yanıt yazın