Salih Efendi Yalısı Ne Zaman İnşa Edildi, Kime Ait?

Malta Bayraklı bir geminin dümeninin İstanbul Boğazı'nın değiştirilmemiş nadir yalılarından biri olan Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı'na çarpmasıyla, yalı büyük çapta zarar gördü.

Düğün, konser ve benzeri etkinliklere ev sahipliği yapan Salih Efendi Yalısı, daha önce Binbir Gece dizisinde ve son olarak da ‘İstanbul Kırmızısı’ filminin çekimlerinde kullanılmıştı.

Tarihçi ve seyahat seyahat yazarı Saffet Emre Tonguç, yalıya ismini veren Hekimbaşı Salih Efendi’nin, Osmanlı Devleti’nde açılan ilk tıp okulundan mezun, üç sultanın doktorluğunu yapmış çok önemli bir isim olduğu bilgisini verdi.

Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı; İstanbul Boğazı’nın Anadolu yakasında Beykoz Anadoluhisarı ile Kanlıca arasında yer alır. 1850 tarihlerinde harem ve selamlık olarak yapılmış olan yalının, günümüze yalnızca harem kısmı gelebilmiştir. Selamlık kısmı Hekimbaşı’nın ölümünden sonra hissedarları tarafından satılmış ve yerine modern bir yalı yapılmıştır. Yalının hareminde Salih Efendi’nin torunu Mehlika Gürpınar yaşamaktadır. Hekimbaşı Salih Efendi, Sultan II. Mahmut zamanında açılan Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’nin ilk mezunlarındandır. Sultan Abdülmecit’in Hekimbaşılığı’na getirilmiş olan Salih Efendi otlardan ve çiçeklerden yaptığı ilaçlarla da tanınmıştır. Hekimbaşılığı ünvanı bugünkü Sağlık Bakanlığına denk gelmektedir. Yalının ön cephesi çürümüş olduğundan, 1978 yılı yazında Taç Vakfı’nın teknik sorumluluğunda yenilenmiştir. 1980’li yıllarda ise denize doğru kayma gösteren yalının önüne, boydan boya, dokuz adet ayağın üzerine oturtulmuş, bir rıhtım yapılmıştır.

Haberin tamamına buradan ulaşılabilir >>

Etiketler

Bir yanıt yazın