Plastik Torbanın Hikayesi

1933'te tesadüf sonucu üretilen ve Dünya'da kullanımı çok yaygınlaşan plastik torbanın çevreye etkileri nedeniyle birçok ülkede kısıtlamalar getiriliyor.

1970’lerde yenilik olarak görülen plastik poşetler, yılda bir trilyon adet üretilen, her yerde ve her zaman bulunabilen küresel bir ürüne dönüştü. Okyanusun derinliklerine, Everest Dağı zirvesine ve kutup buzullarına kadar ulaşabilen plastik poşetler, önemli çevre sorunlarına yol açıyor.

1933 – Günümüzde en yaygın olarak kullanılan polimer olan polietilen plastik, Northwich, İngiltere’deki bir kimya tesisinde tesadüfen üretildi. Polietilen (PE) daha önce de küçük parçalar halinde üretilmişti. Ancak bu kez endüstriyel olarak kullanışlı olduğu anlaşılarak ilk sentezi gerçekleşti. İlk başlarda II. Dünya Savaşı sırasında İngiliz ordusu tarafından gizlice kullanıldı.

1965 – Tek parçalı polietilen alışveriş torbası, Mühendis Sten Gustaf Thulin tarafından tasarlandı ve patenti İsveçli Celloplast şirketi tarafından alındı. Yaşanan gelişmelerle Avrupa’da kumaş torbalar yerini plastiğe bıraktı.


1979 – Avrupa’daki alışveriş torbası pazarının% 80’ine sahip olan plastik poşetlerin, ABD’de geniş çapta tanıtımı yapıldı. Plastik şirketleri, ürünlerinin kağıt ve yeniden kullanılabilir torbalardan daha üstün olduğunu söyleyerek pazarladılar.

1982 – ABD’deki en büyük süpermarket zincirlerinden olan Safeway ve Kroger şirketleri plastik torba kullanımına geçti.

1997 – Denizci ve araştırmacı Charles Moore, Pasifik Okyanusu’nda büyük miktarda plastik atığın biriktiği ve okyanus yaşamını tehdit eden Büyük Pasifik Çöp Girdabı’nı (Great Pacific Garbage Patch) keşfetti. Plastik torbalar, onları denizanası zannederek yiyen deniz kaplumbağalarının ölümüne sebebiyet vermeleriyle kötü bir üne kavuştular.

2002 – Sel felaketi sırasında drenaj sistemlerinde tıkanmadan sorumlu oldukları tespit edilen ince plastik torbalara yasaklama getiren ilk ülke Bangladeş oldu. Diğer ülkeler de yasaklar getirmeye başladı.

2011 – Dünya genelinde dakikada bir milyon plastik poşet tüketim hızına ulaşıldı.

2017 – Plastik poşet kullanımını ücretlendirmeler ve yasaklarla azaltmaya çalışan çok sayıda ülkeye Kenya da getirdiği plastik poşet yasağı ile dahil oldu.

2018 – #BeatPlasticPollution, bu yıl Hindistan tarafından düzenlenen 2018 Dünya Çevre Günü teması olarak seçildi. Dünyanın dört bir yanında hükümetler ve şirketler, çeşitli plastik atıklarla mücadele için yeni adımlar atmaya devam ediyor.

1970’lerde yenilik olarak görülen plastik poşetler, artık yılda bir trilyon tane üretilen, her yerde ve her zaman bulunabilen küresel bir ürüne dönüştü. Okyanusların en derinlerine,  Everest Dağı zirvesine ve kutup buzullarına kadar ulaşabilen plastik poşetler, önemli çevre sorunlarına yol açıyor.

Kutup buzulları: https://www.bbc.com/news/av/science-environment-42990391/plastic-pollution-reaching-record-levels-in-once-pristine-arctic

Everest Dağı zirvesine :https://www.economist.com/the-economist-explains/2014/05/28/the-mess-on-everest-and-how-to-clean-it-up

1933 – Günümüzde en yaygın olarak kullanılan polimer olan polietilen plastik, Northwich, İngiltere’deki bir kimya tesisinde tesadüfen üretildi. Polietilen daha önce de küçük parçalar halinde üretilmişti. Ancak bu kez endüstriyel olarak pratik olduğu anlaşılarak ilk sentezi gerçekleşti. İlk başlarda II. Dünya Savaşı sırasında İngiliz ordusu tarafından gizlice kullanıldı.

http://news.bbc.co.uk/local/manchester/hi/people_and_places/history/newsid_9042000/9042044.stm

 

1965 – Tek parçalı polietilen alışveriş torbası, Mühendis Sten Gustaf Thulin tarafından tasarlandı ve patenti İsveçli Celloplast şirketi tarafından alındı. Yaşanan gelişmelerle Avrupa’da kumaş torbalar yerini plastiğe bıraktı.

https://patents.google.com/patent/US3180557

1979 – Avrupa’daki alışveriş torbası pazarının% 80’ine sahip olan plastik poşetlerin, ABD’de geniş çapta tanıtımı yapıldı. Plastik şirketleri, ürünlerinin kağıt ve yeniden kullanılabilir torbalardan daha üstün olduğunu söyleyerek pazarladılar.

1982 – ABD’deki en büyük süpermarket zincirlerinden olan Safeway ve Kroger şirketleri plastik torba kullanımına geçti.

 

1997 – Denizci ve araştırmacı Charles Moore, Kuzey Pasifik Okyanusu’nda büyük miktarda plastik atığın biriktiği ve okyanus yaşamını tehdit eden Büyük Pasifik Çöp Girdabı’nı (Great Pacific Garbage Patch) keşfetti. Plastik torbalar, onları denizanası zannederek yiyen deniz kaplumbağalarının ölümüne sebebiyet vermeleriyle kötü bir üne kavuştular.

https://www.nationalgeographic.org/encyclopedia/great-pacific-garbage-patch/

 

2002 – Sel felaketi sırasında drenaj sistemlerinde tıkanmadan sorumlu oldukları tespit edildikten sonra, Bangladeş dünyada ince plastik torbalara yasaklama getiren ilk ülke oldu. Diğer ülkeler de yasaklar getirmeye başladı.

 

2011 – Dünya çapında bir dakikada bir milyon plastik poşet tüketim hızına ulaşıldı.

 

2017 – Plastik poşet kullanımını ücretler veya yasaklarla azaltmaya çalışan çok sayıda ülkeye Kenya da getirdiği plastik poşet yasağı ile dahil oldu.

 

2018 – #BeatPlasticPollution, bu yıl Hindistan tarafından düzenlenen 2018 Dünya Çevre Günü teması olarak seçildi. Dünyanın dört bir yanında hükümetler ve şirketler, çeşitli plastik atıklarla mücadele için yeni adımlar atmaya devam ediyor.

Pipet yasağı: https://www.nytimes.com/2018/03/03/climate/plastic-straw-bans.html

Video: http://www.worldenvironmentday.global/

Etiketler

Bir yanıt yazın