Pergamon Amfitiyatrosu’nda İlk Bilimsel Kazılar Başladı

Pergamon Amfitiyatrosu’nda ilk bilimsel kazılar 30 Temmuz 2019’da başladı.

Kysikos ve daha küçük boyuttaki bir örnek olan Anazarbos ile birlikte Pergamon Amfitiyatrosu, Roma İmparatorluğu kültürünün popüler anlamda temsilcisi olarak görülen bu yapı tipinin Doğu Akdenizde günümüze kadar korunmuş çok az sayıdaki örneklerinden.

Pergamon Amfitiyatrosunun MS 2. yüzyılda anıtsal bir inşaat programının parçası olarak Roma kentindeki Palatino Tepesini ve ona komşu olan Circus Maximus ve Kolezyumu anımsatacak bir şekilde inşa edildiği tahmin ediliyor.

Araştırmalar, Alman Araştırma Cemiyeti (DFG) tarafından desteklenen TransPergMikro projesi kapsamında Türk ve Alman üyelerden oluşan disiplinlerarası bir ekipçe yürütülüyor. Yapılacak arkeolojik kazılarda, batı ve doğu kesimlerde yer alan seyirci oturma alanlarının yanı sıra bunların alt yapılarını açığa çıkararak inşaat ve yapı tarihçesi hakkında bilgi elde edilmesi amaçlanıyor.

Araştırma raporları TransPergMikro sitesi https://www.dainst.blog/transpergmikro/the-amphitheater-of-pergamon/ üzerinden düzenli olarak yayınlanacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın