Perfore Tuğladan İkinci Cidar

Polonya'nın Katowice kentinde bulunan Silesia Üniversitesi'nin perfore seramiklerle kaplı binası, merkezinde bir iç avlu yer alan net ve fonksiyonel bir planimetriye sahip.

Şehrin 19. yüzyılda gelişmeye başlayan bölgesindeki bir sokakta yer alan, eski bir binanın kalıntılarının bulunduğu bir alanda; Barcelona merkezli bir ofis olan BAAS Arquitectura (Grupa 5 Architekci ve Maleccy Biuro Projektowe ile birlikte) Silesia Üniversitesi’nin yeni Radyo ve TV Fakültesi binasını tasarladı.

BAAS Arquitectura yapıyı tuğlalarla tamamen kaplayarak binayı gizemli bir kütle haline getiriyor.

Sokak boyunca devam eden bitişik nizam aksı yeniden yorumlanırken, parsel içerisine eklenen kütleler merkezcil bir alana odaklandırılarak, bu alanın öğrenciler ve ziyaretçiler için bir buluşma noktası olması hedefleniyor. Avluya dışardan doğrudan erişilebiliyor ve buradan da bloğun tüm katlarını birbirine bağlayan doğrusal bir merdivene ulaşılabiliyor.

Tasarım, uzaktan bakıldığında bölgenin gabarisini ve siluetini tekrar eden, sade, kompakt, monolitik bir yapı olarak dikkati çekiyor. Bununla birlikte, daha yakından incelendiğinde, seramik ikinci cidarın gerçek özellikleri görünüyor, perfore ve gözenekli olan doku ortaya çıkıyor.

Düzenli bir örüntüye sahip olmasının yanında pürüzlü ve değişken bir renge sahip olan dokusu, çevresindeki pikselli yüzeyler ile yansıma yapmasına izin veriyor: üniversitenin iç ve dış duvarlarının tuğlaları, mevcut yapının korunmuş cepheleri, sokağın eski parke taşları…

Etiketler

Bir yanıt yazın