Paris’te Central Park’tan 5 Kat Büyük Bir Orman Yapılacak

Paris'in banliyösündeki çorak arazide doğal yaşama ve doğa sporlarına katkı sağlayacak bir orman planlanıyor.

Fotoğraflar: SMAPP

Fransa’nın başkenti Paris’in banliyösündeki araziye yeni bir ormanlık alan yapılması planlanıyor. Pierrelaye-Bessancourt bölgesindeki alanın en iyi şekilde nasıl kullanılacağı hakkında tartışmalar 15 yıldır devam ettiği için plan henüz uygulanmıyor.

Fransız yetkililer, projeyi gerçekleştirmek için çalışıyorlar. Bölgedeki ortak planlama birliği SMAPP (Le Syndicat Mixte pour l’Aménagement de la Plaine de Pierrelaye-Bessancourt) planına göre 1350 hektarlık alanda ağaçlandırma yapılacak. Paris şehir merkezinden yaklaşık 29 km uzakta kuzeybatıdaki ormanlık alan, New York’taki Central Park’a kıyasla 5 kat daha büyük olacak.

Seine nehrine yakın olan alanın sınırları araç yollarına göre belirleniyor. 1896-1990 yılları arasında yaklaşık 100 yıl boyunca çorak araziye gübre olması için kanalizasyon atığı serpildi. Araştırmacılar, bu yöntemin toprağı kirlettiği sonucuna vardılar. Bu bölge bugüne kadar Paris’in gayri resmî atık depolama sahası olarak kullanılmıştı.

Ormana dönüştürülmesi planlanan alanda ağaçların gelişim süreci 30 ila 50 yıl alacak. Ormanda yürüyüş parkurları, binicilik merkezi, koruma alanları, park yerleri ve seyir platformları yapılması planlanıyor.

Orman, yabani bitkiler ve hayvanlar için bir yaşam alanı yaratacak. Ağaçların karbondioksiti kullanması, sera gazı salınımının olumsuz etkilerini azaltacak. Alan, karbon salınımında büyük payı olan otomobillerden büyük ölçüde arındırılacak.

Proje, Paris kenti ve çevresindeki hava kirliliğini azaltma yönündeki en son girişimlerinden biri. Son yıllarda Paris’te daha yaya odaklı ve yeşil alanlar oluşturuluyor. Bu kapsamda 2016 yılında “Parc Rives de Seine” projesi ile Seine nehri boyunca devam eden araçsız yeni bir yürüyüş parkuru kullanıma açıldı.


Fotoğraf: Franklin Azzi Architecture

Bu proje, kentleri daha yeşil yapma konusunda dünyada çapındaki birçok önemli girişimden biri olacak.

Son 10 yılda Şikago’da çok sayıda parkın yapımı ve yeniden canlandırılması için yüz milyonlarca dolar yatırım yapıldı.

Singapur’da 2015 yılında 101 hektarlık alanda “Gardens by the Bay” parkında yüksek teknoloji ile donatılan “supertree” yapılarında güneş enerjisi depolanıyor.

Meksika, Aguascalientes’teki petrol boru hattı kamusal park olarak dönüştürüldü. “La Línea Verde”, yeşil hattı 90 mahalle boyunca devam ediyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın